"Шарли Ебдо" пак скандализира, този път окарикатури Айлян

Свят

15-09-2015, 10:42

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Сатирата му не бе приета, мрежите гръмнаха от възмущение

Френският сатиричен вестник "Шарли Ебдо" бе разкритикуван остро заради публикация на карикатури на 3-годишния Айлян Курди, който се удави при опит да избяга с родителите си в Гърция.


Карикатурите са две. На едната над изобразеното мъртво дете стърчи реклама на "Макдоналдс" с клоуна Роналд Макдоналд, на която пише "Две хепи менюта на цената на едно". Заглавието на карикатурата е "Толкова близо до целта", предава БГНЕС.


На другата карикатура край удавеното дете е изобразен човек, приличащ на Христос, като отгоре пише: "Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят". Заглавието отгоре пък гласи: "Доказателството за това, че в Европа господства християнството".


Двете карикатури предизвикаха вълна от негативни коментари в социалните мрежи. Потребители ги определиха като обидни и обвиниха изданието в използване на смъртта на Айлян за сатирични цели.


На вълната от критика от сатиричното издание отговориха, че не се надсмиват над гибелта на детето, а чрез карикатурите изразяват своята болка по повод бежанската криза, която сега преживява Европа.


През август "Шарли Ебдо" пак бе подложен на критика заради карикатура на изчезналия малайзийски "Боинг".