Кунева: Настояваме за членство в Шенген по въздух

Политика

14-09-2015, 17:44

Снимка:

offnews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Съветът в Брюксел е единен за нуждата от обща миграционна политика

Солидарността към бежанската криза в Европа няма алтернатива и това мнение се споделя от всички държави-членки на ЕС. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева след заседанието на Съвет общи въпроси в Брюксел, предаде "24 часа".

На съвета е станало ясно, че 28 различни политики за убежище в ЕС няма да решат проблема и е необходима обща миграционна политика, обяви вицепремиерът. В подкрепа на такава политика българското правителство излезе с обща позиция още миналата седмица. Страната ни продължава да настоява в рамките на кризата да получи членство в Шенген по въздух, обяви Меглена Кунева. Така като външна граница на ЕС България може да се възползва максимално от инструментариума на шенгенските информационни системи при преследването по т.нар. горещи следи и идентифицирането на хора със забрана за влизане в Шенгенското пространство.

На съвета въпреки временното възобновяване на контрола по границите от няколко шенгенски страни, техните представители са били категорични, че не поставят под съмнение съществуването на Шенген и свободното движение на хора в ЕС. "България не поставя въпроса за Шенген като условие за квотите за релокация, защото считаме, че солидарността е в наш национален интерес и е въпрос на споделени европейски ценности. Поставяме Шенген като условие за сигурността и на България, и на Европа. Партньорите ни трябва да оценят, че на България може да се има доверие, когато става въпрос за охрана на външни граници и за споделена отговорност в бежанската криза“, заяви още вицепремиерът.

Влизането на страната ни по въздух и достъпът до шенгенските информационни системи ще е ясен знак от държавите-членки, че не отстъпват от Шенген и искат той да се развива, допълни Кунева.

Очаква се решенията по предложенията на Kомисията за квотното разпределение и мерките за обща политика за външните граници да бъдат взети на започващия днес по-късно съвет на вътрешните министри. Кунева посочи, че сред обсъжданите въпроси са засилването на Фронтекс, определянето на сигурни страни на произход и изнасянето на регистрационни центрове извън ЕС. Вицепремиерът посочи, че страната ни изрично настоява тези центрове да са извън ЕС, а не извън Шенген.

По-късно днес вицепремиерът ще проведе среща с генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер и еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова.