Вървим надолу по икономическа свобода

Портфейл

14-09-2015, 15:42

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

На 42-ро място сме сред 157 държави, бюрокрацията ни спъва най-много

България се нарежда на 42-ро място сред 157 държави по икономическа свобода в ежегодната класация, изготвяна от канадския институт "Фрейзър" и разпространявана у нас от Института за пазарна икономика. В сравнение с предходната година страната ни отстъпва с три места. Докладът представя ситуацията през 2013 г. - последната година, за която има официални данни за всички държави. Той измерва свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и анализира политиките на работата на институциите.

Резултатът за България в тазгодишното изследване е 7,33 точки от максимални десет, което нарежда страната ни на 15 място в ЕС. Най-ниска е оценката при показателя "Съдебна система" и "Право на собственост". По достъп до сигурни и стабилни пари България традиционно получава най-висока оценка заради гаранциите на валутния борд. Високото ниво на вмешателство на държавата и бюрокрацията отново са основните фактори, които спъват икономическата свобода на страната.

Първи в класацията отново е Хонконг, следват Нова Зеландия и Швейцария. На дъното са Ангола, Централно-африканската република и Зимбабве.

Данните в доклада недвусмислено показват връзката на икономическата свобода и по-високия стандарт на живот. Държавите в челните позиции на класацията имат среден брутен вътрешен продукт на човек от населението от 38 600 щатски долара, докато тези в дъното - едва 7 000 щатски долара. Средната продължителност на живот в най-свободните икономики надхвърля 80 години, а тази в най-несвободните е 63 години.