ЕС поставя под особен контрол лодките за каналджийство

Свят

14-09-2015, 14:42

Снимка:

©ЕПА/БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Австрия и Словакия също затегнаха мерките по границата

Отчаянието от европейската имигрантска криза нараства не само сред бежанците, но също и за властите на страните от ЕС, опитващи се да се справят с нея.


Страните членки на Европейския съюз са се споразумели оторизираните власти да могат да овладяват, да претърсват, да конфискуват и да отклоняват плавателни съдове в открито море, заподозрени, че биват използвани за трафик на хора. Това е обявил официален представител на ЕС, цитиран от СиЕнЕн.


Най-малко 34 души загинаха, включително 10 деца, когато имигрантска лодка се преобърна близо до малък гръцки остров. Повече от 40 души пък бяха открити в хладилен камион в Австрия. И дори Германия, най-гостроприемната страна в бежанската криза, засилва граничния контрол.


Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС се събират в Брюксел по-късно днес, за да обсъдят как да се справят с тежката криза - и дали страните трябва да имат задължителни квоти за приемане на повече имигранти.


Австрия последва Германия и въведе по-строг граничен контрол, като дори "впряга" армията да помага за справянето с наплива от имигранти.
Това обяви вицеканцлерът Райнхолд Митерленер на съвместна пресконференция с канцлера Вернер Файман.


"Ако Германия извършва граничен контрол, Австрия трябва да засили граничния контрол", посочи Митерленер и допълни: "Ние правим това сега".
Файман пък изтъкна, че не знае за нито един случай, при който Германия е върнала имигрант обратно в Австрия, откакто Берлин обяви в неделя, че повторно въвежда контрол по границите си.


Словакия също въвежда мерки за контрол на границите си с Австрия и Унгария заради притока на имигранти, съобщи чешкият министър на вътрешните работи след среща със словашкия си колега. Подобно решение взе снощи и Чехия.