Еврокомисията обяви нужда от спешен план за мигрантите

Свят

14-09-2015, 06:37

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страните от ЕС трябва да постигнат съгласие по мерките, предложени от ЕК за квотно разпределение

Решението на Германия да възстанови граничния контрол, на първо място по границата с Австрия, за да ограничи мигрантския поток, подчертава спешната необходимост да бъде приет европейски план за разпределяне на новодошлите, заяви днес Европейската комисия в декларация, цитирана от Франс прес.

Страните членки трябва да постигнат съгласие по мерките, предложени от ЕК за квотно разпределение, се казва в декларацията, оповестена в Брюксел преди утрешната извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните в ЕС.

Комисията заяви, че решението на Германия да възстанови временно граничния контрол изглежда законосъобразно и че то откроява необходимостта ЕС да възприеме общ подход към бежанците. "Временното възстановяване на граничния контрол между страните членки е възможност по изключение, предвидена и формулирана в Шенгенския граничен кодекс, в случай на кризисна ситуация. Сегашната ситуация в Германия на пръв поглед изглежда ситуация, за която тези правила са в сила", се посочва в декларацията на ЕК, цитирана от Ройтерс.

По-рано вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, пред която изрази тревога за бъдещето на свободното движение в Европа, предаде Ройтерс. "С канцлера Меркел сме единодушни, че за да държим отворени границите между страните членки на Европейския съюз, имаме нужда от повече Европа и повече солидарност при управлението на бежанската криза", написа Юнкер в Туитър.