Продават "български" боб от Китай и Египет

Портфейл

13-09-2015, 10:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Максималната санкция, която законът предвижда в подобни случаи, е до 30 000 лв.

В магазините се продава вносен боб от Египет и Китай, но на опаковката му има наименования, които заблуждават потребителите, че продуктът е български. Това разкри проверка на Комисията за защита на потребителите, пише в. "Труд". Подвеждащият надпис бил поставен на предната страна на опаковката, а страната на произход била изписана със ситен шрифт отзад.
Нарушителите са 2 български дружества, които са пакетирали вносния боб, след което са го разпространявали в цялата търговска мрежа в страната. Проверката е показала, че едната компания е изчерпала количествата. Другата имала от фасула на склад, който ще трябва да препакетира с коректен етикет, обясниха от комисията пред “Труд”. Оттам добавиха, че не могат да съобщят имената на фирмите, нито глобата, която ще им бъде наложена, защото наказателните постановления срещу нарушителите не са влезли в сила и все още могат да бъдат обжалвани.
Максималната санкция, която законът предвижда в подобни случаи, е до 30 000 лв. Комисията за защита на потребителите е издала на двете фирми заповед за забрана срещу прилагането на заблуждаващи практики в бъдеще. Търговците са премахнали опаковките с подвеждащи надписи, но експертите предупреждават, че в по-малките магазини може да е останало известно количество “български” боб.