Работодатели и синдикати искат оставката на Иван Иванов, плашат с протести

Общество

12-09-2015, 11:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Енергийната мафия печели на гърба на потребителя, казва шефът на КРИБ Домусчиев

„Енергийната мафия е събирателно, което печели на гърба на потребителя. Ресурсът ѝ е голям и може да си позволи всичко. Тя е по-опасна от наркомафията”. Това каза пред Нова тв Кирил Домусчиев – председател на КРИБ, собственик на Футболен клуб „Лудогорец”.
Работодатели и синдикати поискаха оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и заплашиха с нови протести срещу готвеното поскъпване на тока в индустриалния сектор. Бизнесът изчислява, че крайните цени за потребителите неминуемо ще тръгнат нагоре.
„Протестът ще е масов. Аз не виждам нещо да се случва в енергетиката като промяна. Няма проверки, които да въведат ред във ВЕИ-тата, договорите с американските електроцентрали уж се предоговориха, но плащаме на старите цени”, подчерта Домусчиев.
„Престои да подадем сигнали в прокуратурата. Започваме с два сигнала – първият е кой, как и защо подписа договорите за ТЕЦ „Марица 1” и „Марица 3”. Искаме разследване от 2001-ва, когато са подписани договорите, искаме да има наказани. Другият сигнал е за злоупотребите с ВЕИ-тата”, допълни той. Домусчиев подчерта, че бизнесът няма намерение да прави буржоазна революция, „но виждаме, че никой не ни обръща внимание, а нещата продължават да вървят надолу”.
Той коментира и цената на бензина. „Факт е, че големите фирми зареждат в чужбина.  Българският гражданин е потърпевш” Домусчиев изрази убедеността си, че въпреки намаляването на цената на газта, тя пак ще е най-висока в Европа.
Той обясни, че преди време бе получил подкрепата на Борисов, но нещата са спрели дотук. Вече са пуснали писмо до премиера и очакват той да им определи среща, на която те ще искат да видят кой си е свършил работата и кой не е. Проверки са били извършени, но така и няма наказани.
Собственикът на „Лудогорец” коментира и спорта като заяви, че е нужно първо да се оправи клубния футбол и после да се гледа националния.