Кран падна върху Голямата джамия в Мека, уби най-малко 107 поклонници

Свят

12-09-2015, 10:18

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

САЩ обещаха поддръжка за всички мюсюлмани след трагедията в Мека

Най-малко 107 души бяха убити при падането на кран върху Голямата джамия "Ал Харам" в Мека по време на силни ветрове и обилни валежи, предаде Франс прес. При злополуката има и 238 ранени.
 Всички ранени са закарани в болница, а всички тела на загинали са извадени от разрушената джамия.
Основните ритуали на ежегодното поклонение (хадж) до светите места в Мека и Медина тази година ще се състоят от 21 до 26 септември. Кулминацията е на 23 септември - Айд ал Адха.
 В страната вече са пристигнали близо 800 хил. поклонници, съобщи държавната агенция СПА.
 В кралството в момента бушува силна буря.
Саудитските власти от две години извършват мащабна реконструкция на джамията Ал Масджид ал Харам, където се съхранява главната светиня на исляма - Кааба.

Държавният департамент на САЩ предаде съболезнования от името на американския народ към Саудитска Арабия във връзка с трагедията в Мека и изрази поддръжката си към мюсюлманите по целия свят, предаде РИА Новости
„Особено по време на настоящия хадж след този ужасен инцидент в едно от най-свещените за исляма места САЩ ще стоят редом със Саудитска Арабия и с мюсюлманите по целия свят“, съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той също така изрази своите съболезнования към семействата и близките на загиналите.