Няма опасност от режим на тока

Портфейл

12-09-2015, 06:38

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Приоритет е междусистемната свързаност със съседните ни страни

Няма опасност от режим на тока. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова,цитирана от в. "Новинар". Тя коментира опасенията на американските централи, че може да се стигне до недостиг на въглища и електроенергия, ако НЕК не се разплати с тях навреме. Министърът допълни, че за разплащането с двете централи вече са предприети необходимите мерки.

Петкова участва вчера в международната конференция "Сигурността в Югоизточна Европа" – „Новата геополитическа динамика“. Министърът изтъкна, че приоритет е междусистемната свързаност със съседните ни страни - Гърция, Турция, Румъния и Сърбия.

"Акцент в нашата работа е изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България”, коментира Петкова. Тя уточни, че по този начин ще се гарантира възможността за друг източник за доставка на природен газ. По думите й, за да се даде старт на този проект и да започне реалното му изпълнение, трябва да бъде прието окончателно инвестиционно решение.

„Това означава всички страни и акционери в дружеството да договорят условията и той да стартира. Нашето намерение бе инвестиционното споразумение с гръцките ни партньори да бъде подписано през юни, но за съжаление политическата нестабилност в Гърция стана причина срокът да не бъде спазен", каза още Петкова