Имигрантите в България са около 15 хил. души без нелегалните

Политика

12-09-2015, 06:30

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Официалната позиция на правителството е в подкрепа на квотното разпределение на бежанците в страните от ЕС

Имигрантите в България към момента са около 15 хил. без нелегално преминаващите, много малка част от тях остават в страната, няма струпване по границите и ситуацията се уравновесява. Това коментира пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Тя потвърди, че официалната позиция на правителството е в подкрепа на квотното разпределение на бежанците в страните от ЕС. Министърът отбеляза, че България може много аргументирано да каже "не" на квотното разпределение, ако такъв дебат се състои, но подчерта, че "по-добре е в ЕС да имаме решение и да го следваме, отколкото да нямаме решение".

Бъчварова коментира, че България нама да търгува членството си в зоната "Шенген" с приемането на бежанци. По повод създалото се впечатление за разминаване в позициите си по този въпрос с казаното от другия вицепремиер Меглена Кунева, тя отговори, че "това са различни решения и теми". "България заслужава да е член на Шенген, но в ситуация, в която ЕС мисли как да възстанови вътрешните си граници, не би било адекватно да предложим решение в обратната посока, нямаме шанс за положителен отговор. Приемането на квота бежанци е израз на солидарност", подчерта тя.

По повод отхвърлянето в началото на парламентарния сезон на проектозакона за борба с корупцията по високите етажи на властта, Бъчварова повтори, че позицията на ГЕРБ е, че има нужда от този закон и изрази убеденост, че той ще бъде приет след като се изчистят спорните детайли. Тя предположи, че авторите на законопроекта, създаден под егидата на Кунева, са имали желание той да мине бързо през парламента, за да започне да се прилага, и изрази задоволство, че след три месеца има шанса отново да бъде разгледан.