Частните училища ще трябва да плащат, за да получат пари от държавата

Най-доброто от печата

12-09-2015, 06:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Никой няма да поиска държавно финансиране, убедени са от асоциацията на частните школа

Възможността частните училища да получават държавна субсидия вероятно ще си остане само на теория. Анализът на новата разпоредба, одобрена от депутатите като част от училищния закон, показва, че голяма част от частните школа на практика ще трябва да си платят, за да получат пари от държавата. Тъй като това едва ли ще стане, вариантите са или да натоварят несправедливо родителите с по-високи такси, или просто да не се включат в държавното финансиране.

Според новоприетия текст частните училища имат право на държавно финансиране - по около 1400 лв. за обучение на ученик, колкото получават по стандарт и държавните училища. В замяна на това обаче те се задължават да не събират такси за дейности, финансирани от държавата (т.е. таксите на учениците следва да се намалят с 1400 лв.), както и да приемат 20% от учениците без такса. Според частните училища това ще увеличи разходите им, които следва да се покрият чрез увеличение на таксите на останалите деца.

От Българската асоциация на частните училища представиха на "Сега" примерни разчети за частно училище със 100 деца, плащащи такса от 8 хил. лв., годишните приходи на което биха били 800 хил. лв. Ако 20 от тях са приети безплатно, останалите 80 ученици ще плащат по 6600 лв., колкото ще е таксата им след приспадане на държавната издръжка от 1400 лв. Това прави 528 хил. лв. Когато тази сума се събере с даденото от държавата - 140 хил. лв., приходите за съответното училище излизат 668 хил. лв., или със 132 хил. лв. по-малко от получаваното досега. Този недостиг, разделен на 80 деца, прави по 1650 лв. - сума, с която ще се увеличат таксите на плащащите родители, за да покрият разходите за 20% щастливци с безплатно обучение. Така годишната такса на всеки родител вместо 6600 лв. ще стане 8250 лв. При вариант за 10% безплатен прием сметката излиза малко "по-добра" - тогава увеличението за едно дете ще е със 734 лв. От новата възможност биха имали изгода единствено училищата с по-ниски такси - например 3 или 5 хил. лв. годишно.

Вносителят на разпоредбата за 20% безплатен прием - Бойка Маринска от Реформаторския блок - обаче не приема тези разчети. От нейно име съпартиецът й Димитър Танев от РБ, който е и бивш главен секретар на МОН, обяснява, че ако вземем горния пример от училище със 100 деца, то няма да изгони 20% от учениците си, за да приеме 20% безплатни, а напротив - ще приеме допълнителни 20 ученици. Изхождайки от тази презумпция, ако сега една паралелка е от 8 ученици, след получаване на държавната субсидия тя ще се увеличи с 1-2 души. По думите му повечето частни школа работят с много малко деца в клас, което е в ущърб на образователния процес. Уплътняването на паралелките според него ще засили състезателното начало между децата, освен това няма да увеличи с нищо разходите на съответното училище, освен например с един чин.

Танев дава пример с автобус, превозващ пътници. "С колко точно ще се увеличат разходите ви, ако возите 20 пътници, и ако например решите да качите още двама? Почти няма да се увеличат", казва той. Според него допълнителните разходи на училището за учителски заплати, отопление, осветление, охрана и др. няма да се увеличат при едно-две деца повече в паралелка. Ще се вдигнат единствено разходите за храна и транспорт, но с малко. Сметката обаче показва, че ако храната на ден е по 2 лв., за 25 деца (колкото са всъщност 20% от 120 деца) годишният разход ще е около 10 хил. лв. Транспортът за тях пък ще е поне още два пъти по толкова - 20 хил. лв., т.е училището пак ще е на минус близо 30 хил. лв. Т.е. 100-те деца, които ще плащат такси, ще трябва да доплатят по още 300 лв.

От БАЧУ твърдят, че много от членуващите в организацията им училища, които са 1/3 от всички частни школа у нас, вероятно няма да се възползват от разпоредбата. Димитър Танев пък е убеден, че ще има частни училища, които ще поискат държавно финансиране. Самият той е говорил с две школа, които изразили готовност да се включат в новата възможност. "Освен че ще дадат шанс на талантливи деца без финансови възможности да учат в частно школо, новите ученици ще вдигнат летвата", смята той.

Това обаче не е съвсем сигурно, защото няма законово изискване тези 20% да са само талантливи ученици. Тук разпоредбата е доста хлъзгава - в закона е записано само, че безплатно ще се обучават 20% от приеманите ученици, "в това число деца и ученици с изявени дарби и/или със специални образователни потребности". Решението за това кои деца ще попаднат сред щастливците с безплатен прием ще се решава в правилника на съответното училище, т.е. директорите ще имат пълната свобода да определят по какъв начин ще приемат тези ученици. Според БАЧУ разпоредбата е дискриминационна и ще доведе до корупция и приемане на приближени деца, чиито родители имат връзки със съответното училище. "Защо му е на училището да приема с връзки безплатно?", недоумява пък Танев.

НЕЯСНОТА

Не е ясно и какво ще става с приетите безплатно талантливи ученици, които например понижат драстично успеха си в следващите години - дали ще продължат да учат без такса, или ще им се наложи да плащат такава. Вероятно това отново ще се разпише в съответния училищен правилник.