ЦИК прескочи закона за жребия за местния вот

Политика

12-09-2015, 05:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Местните коалиции и независимите ще бъдат редени с жребий от ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за жребия за подредбата на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетините за местния вот в разрез с Изборния кодекс. Решението гласи, че ЦИК ще тегли жребия за формации, регистрирани на централно ниво за вота, а общинските избирателни комисии (ОИК) – само за номерата на местните коалиции и независимите кандидати по райони.
Ден по-рано в писмо до ЦИК подобно решение поискали депутати, начело с шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, Валери Симеонов от ПФ, Борислав Борисов от АБВ и представител на БДЦ, научи „Труд“.
Решението на практика облагодетелства големите партии и коалиции, които ще имат свои кандидати и листи в цялата страна. Централният жребий би им осигурил един и същи номер в бюлетините във всички общини. Местните коалиции и независимите кандидати ще бъдат нареждани по друг ред в изборните книжа.
Решението обаче противоречи на поне 3 текста от Изборния кодекс. В чл. 87, ал 1, т. 10 от закона изрично пише, че ОИК „определя чрез жребий поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината“ за местни избори. В главата от кодекса „Избори за общински съветници“ също има специален текст, описващ процедурата по жребия, който гласи: „поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и инициативните комитети се определят чрез жребий от общинската избирателна комисия...“. В чл. 57, ал. 1, т. 21 от Изборния кодекс са описани правомощията на ЦИК при жребиите за номер в бюлетината. В текста пише, че жребият се извършва от комисията при избори за парламент, за евродепутати и за президент