Рашидов уволни директора на Националния музикален театър

Общество

11-09-2015, 17:50

Снимка:

©НМТ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Солистката Марияна Арсенова сяда на стола на Марио Николов до конкурс

Със заповед на министъра на културата за директор на Националния музикален театър до провеждането на конкурс е назначена Марияна Арсенова. Тя е дългогодишна солистка в Музикалния театър, заемала е и длъжността заместник-директор.


Досегашният директор Марио Николов е уволнен заради извършени от него тежки нарушения на трудовата и финансовата дисциплина, съобщиха от МК. Те са установени в два доклада от проверка на Инспектората на Министерството на културата и на Звеното за вътрешен одит.


Според официалните документи Николов е бил в болничен от 1 до 20 юни, а през това време участвал в подготовка и представяне на спектакли в Театър за опера и балет "Олег Дановски" в град Констанца в Румъния. Той е на трудов договор и не може да работи на друго място, докато се лекува. Според българското законодателство това е измама на работодателя.


Проверката на Инспектората е установила и редица други нарушения на трудовата дисциплина. Действията на Марио Николов са довели до неконтролиран преразход и недостиг на бюджетни средства за издръжка на културния институт, отбелязват от МК.