Няма да търгуваме членство в Шенген срещу бежанци

Политика

11-09-2015, 17:15

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Категорична е вицепремиер Румяна Бъчварова

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова категорично потвърди позицията си, че България няма да търгува с бъдещото си членство в Шенген срещу приемане на бежанци.
На международна конференция в София, посветена на сигурността, Бъчварова уточни, че борбата с тероризма, освен в глобален, вече се е превърнала и в национален проблем.


"Четири пъти е увеличен натискът към страната ни през последната година и аз мисля, че ние успяваме в този момент да овладяваме този поток и да се справяме с него. Мисля, че спадът на натиска последните десетина дни - две седмици е отражение на мерките, които взехме в последно време. Те са доста активни. На някой може да му изглеждат прекомерни, но факт е, че дават резултат и нелегалното преминаване на нашата граница, дори и през КПП-тата всъщност следва една тенденция на намаляване в момента", каза вътрешният министър, цитиран от радио "Хоризонт".


"Запазва се външният натиск, потенциалът за развитие, но не в тези размери, от които се страхувахме, за да не стигнем до точката, в която няма да можем да ги овладеем", заяви още Румяна Бъчварова.
Темата за бежанците естествено е свързана и с тази за Шенген и членството на страната ни там, но според Бъчварова не е адекватно на ситуацията да настояваме за нашето приемане заради кризата.


"Тук има една голяма подмяна на мотивите – България заслужава да бъде в Шенген, защото е изпълнила техническите изисквания. България има право да бъде в Шенген, защото нейните граждани са равнопоставени на гражданите на другите европейски страни и ако ние осигуряваме и гарантираме правото за свободно придвижване на новодошлите, защо го отказваме на българските граждани, след като държавата ни изпълнява своите европейски ангажименти", каза вицепремиерът.


"България трябва да бъде в Шенген, защото така е записано в нейния предприсъединителен договор, член 4, който все още не е реализиран от нашите партньори, но ние няма да търгуваме членството ни с приемането на бежанци. Това са два различни проблема – по отношение на Шенген става въпрос за ангажимент на нашите европейски партньори, а по отношение на бежанците става въпрос за отговорност на нашата държава към тези хора и ангажиментите ни към съюза, които ние ще изпълним", подчерта министърът на вътрешните работи.


В четвъртък Меглена Кунева отново заяви, че България трябва да обвърже приемането на бежанци с влизането на страната ни в Шенгенското пространство, както това прави Румъния.
Енергийният аспект е много важен момент в цялостното възприемане на проблемите на сигурността в Югоизточна Европа, отбеляза пък енергийният ни министър Теменужка Петкова. Тя заяви, че от седем проекта на Европейския съюз, гарантиращи диверсификацията в общността, три са от България.


Според министър Петкова три от тях са български, а именно интерконекторите на България с Гърция и Сърбия, както и рехалибитацията на националната ни газова система. Това е много сериозна крачка за осигуряването на енергийната, но и на националната ни сигурност. Според нея интерконекторната връзка с Гърция е много важна, защото гарантира реалната енергийна диверсификация на страната ни и се превръща в реален източник на доставка на природен газ.