Парламентаристи чепкаха закона "Кунева" пред посланици на ЕС

Политика

11-09-2015, 13:35

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Срещата на Комисията по външна политика за корупцията смени фокуса си

Срещата на Комисията по външна политика и лидерите на парламентарните групи с посланиците на ЕС от обсъждане на мерки за борба с корупцията, се превърна в дебат по отхвърления закон за противодействие и превенция на корупцията на Меглена Кунева, предаде репортер на БГНЕС.


"Има ли логика изпълнителната власт, която разполага с властта и правомощията, тя да излъчва орган за борба с корупцията? Ако този порок бъде преодолян и се дадат доказателства, че бюрото ще е независимо от изпълнителната власт, ДПС ще подкрепи законопроекта с 36 гласа, защото трябва да се противопостави на корупцията решително". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на заседанието на Комисията по външна политика.


"Участвам в тази среща с дълбоката убеденост, че не само е допустима, но се явява и естествена форма на диалог между законодателите и посланиците на страните членки в ЕС. Тази среща е провокирана заради неприетия закон за антикорупцията на първо четене. Искам да изразя дълбоката убеденост на ДПС, че основният проблем на България, поради който се явяваме толкова дълги години в механизма за сътрудничество и проверка, не е толкова в дефицита на законодателни актове. България има доста закони, включително и в сферата на корупцията. Проблемът на България е в неизпълнението на законите”, смята Местан.


Той обясни, че ДПС не подкрепило Антикорупционния закон на Кунева, не защото е против противодействието на корупцията, а защото в него има няколко пункта, които се явяват в противоречие със закона. "Основното ни съображение е по отношение на реалната независимост на бюрото, едноличният орган, който се цели да де създаде с този закон. Няма съмнение, че корупцията се свърза с упражняването на власт, тя не е абстракция”, добави лидерът на ДПС.


От своя страна Янаки Стоилов представи позицията на БСП. "Темата за корупцията е безспорно актуална. Това е български, европейски и световен проблем. Корупцията се увеличава толкова повече, колкото през последните години се комерсиализира световната политика. Не трябва да крием проблемите зад някакво евроатлантическо покривало, трябва да сме максимално критични и последователни. По отклонения законопроект, трябва да противодействаме на корупцията, а не да се опитваме тя да бъде поставяна под контрола над една или друга институция. Трябва да се прецени каква ще е ролята на сегашните институции, защото през последните години създаваме все повече органи, но резултатите не са впечатляващи”, каза Стоилов.


Той разкритикува и практиката за декларации от група посланици като не особено европейска или добра. "Това създава впечатление за някакво наставничество, опити да се прекрачи тази граница, която дава възможности за провеждане на национална политика. Смятаме, че ще преоцените тези форми на комуникация, които оставят впечатление, че почти всички важни въпроси не се решават от тези, които носят отговорност в държавата”, обърна се Янаки Стоилов към посланиците на страните-членки на ЕС, които присъстват на срещата.


Стоилов коментира и темата за бежанците, като според него ЕС не провежда засега достатъчно далновидна политика. "Проблемът не може да се реши само на територията на Европа, основното действие трябва да се насочи към зоните на конфликта. Трябва да се противодейства на крайния ислямизъм - истинската заплаха”, добави депутатът от левицата.


БДЦ заявиха, че не са подкрепили закона на Кунева на първо четене заради едноличния орган, ръководен от МС, който щеше да се създаде. Ако законът остане в този си вид, няма да го подкрепят. В началото на заседанието лидерът на Атака Волен Сидеров предложи заседанието на комисията да не се провежда, заради нарушаване на правилата на самата външна комисия, а именно, че извънредно заседание се провежда заради неотложни въпроси, свързани с външната политика.


Кой е неотложният въпрос тук, запита Сидеров. "Ние суверенна държава ли сме или някаква територия, за да консултираме нашите закони с чужди дипломати", запита още той. Въпреки това искането му не бе уважено. "Кой ще ми говори за корупцията, френският посланик ли, че има ли френски президент в последните 50 години, който да не е затънал в корупция. Вие сте образ на корупцията", обърна се Сидеров към посланиците.