Кибератакисти притискат банки и компании за откуп

Свят

11-09-2015, 11:56

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ползват заплахи, изнудване и компромати

Банки, медийни организации и компании за разработване на компютърни игри са изнудвани от банда киберпрестъпници, които заплашват, че ще направят невъзможен достъпа до уебсайтовете им, ако не дадат откуп, пише BBC News, цитирани от Фокус.


В доклад на фирмата Akamai се посочва, че през последните десет месеца е засякла 141 атаки срещу нейни клиенти. Бандата, наречена DD4BC, заплашва да претовари сървърите с данни, ако не бъде заплатен откуп от 50 бит-монети (8000 британски лири). Престъпниците заявяват, че са в състояние да насочат повече от 56 гигабита информация в секунда.


DD4BC действа от септември 2014 година, се отбелязва в доклада на Akamai за бандата, но в последно време провежда атаки срещу базирани в мрежата компании. “Последните нападения - фокусирани най-вече в сферата на финансовите услуги, прилагат нови стратегии и тактики, които включват заплахи, изнудване и публично компрометиране на жертвата”, казва Стюърт Шоли, ръководител на отдела по сигурността на Akamai. По думите му освен заплахите да блокира достъпа до странците на фирмите, DD4BC заплашва да публикува в социалните мрежи съобщения, които биха навредили на обществния им имидж.


Основното средство, използвано от бандата е атака за отказ на услуги, при която към жертвата се канализират приблизително 13.3 гигабита на секунда. Повечето компании разполагат с връзка, позволяваща средна скорост от 10 гигабита на секунда. Най-мащабната атака, засечена от Akamai е насочила 56.2 гигабита в секунда. В имейлите си до мишените DD4BC твърди, че е в състояние да насочи приблизително 500 гигабита, но Akamai изтъква, че досега не е наблюдавала атака с такава величина.