Почитаме 3000-те жертви от 11 септември 2001

Днес се навършват 20 години от атентатите

Днес се навършват 20 години от атентатите на 11 септември 2001 г. - една от най-големите трагедии в история на САЩ, която разтърси целия свят.

За 14-и път в САЩ отдават почит на жертвите на трагедията от 11 септември 2001 г., когато в рамките на няколко минути атентатори самоубийци забиха последователно два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, а малко след това друг се разби и в Пентагона.

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво. Два от тях се разбиват в кулите-близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк.

Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване.

Третият самолет се удря в Пентагона. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.