Световната банка: BG няма да стигне евростандарта на живот и при следващото поколение

Свят

11-09-2015, 05:39

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При по-висок ръст на производителност от 5% годишно това може да стане 7-8 години по-рано

България няма да достигне жизнения стандарт на останалите страни-членки в Европейския съюз в рамките на следващото поколение. Това показват данни от доклад, изготвен от Световната банка и посветен на потенциала на България за устойчив растеж, цитиран от Фокус.
Докладът беше представен по време на среща във Велико Търново, организирана от представителствата на Европейската комисия и на Световната банка в България, Според анализа през последните 13 година производителността на труда в България се увеличава с 3% годишно. При този ръст на производителността на труда българите нямат възможност да достигнат средните доходи в Европа. Ръстът на производителността трябва да се увеличи до 4%, за да може в следващите 23-24 години да се достигнат средните доходи в Европа.
При по-висок ръст, от 5% годишно, това може да стане 7-8 години по-рано. „Много е трудно да се поддържа такъв висок ръст на производителността на труда в рамките на десетилетие, но не е невъзможно. Ние виждаме опита на Румъния, на Латвия, също и на Ирландия. Смятаме, че ако се предприемат мерки за постигане на по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, може да се постигне определен просперитет и може да се ускори изравняването на доходите с тези на ЕС”, посочи Стела Илиева, старши икономист в офиса на Световна банка в България.
Тя подчерта, че поради неблагоприятните демографски тенденции, броят на работещите в България намалява непрекъснато. Прогнозите са, че този проблем ще се задълбочи още повече за в бъдеще. Ще има по-малък брой включени в пазара на труда, които трябва да работят по-продуктивно. Поради тази причина няма да се постигне същият доход и да се увеличава доходът на глава от населението. Според Световната банка България трябва да се възползва от повече източници на растеж, за да се постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж. От 2009 година насам растежът на БВП на България е под 2%.
Изравняването на доходите се забавя, а младите хора продължават да напускат страна в търсене на по-добри възможности за работа и учене в чужбина, а делът на бедните се увеличава. Една от причините за тази ситуация в страната ни са слабостите в институциите. Те оказват негативно влияние върху конкурентноспособността на българските фирми. Недостатъчно ефективната работа на енергийния регулатор, на съдилищата и при управлението на публичните финанси, намалява икономическата способност на фирмите да произвеждат и да продават конкурентна продукция.