ЦИК определи в 47 държави 307 места за гласуване на предстоящите избори

Политика

10-09-2015, 14:56

Снимка:

infonews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Към момента са постъпили 344 заявления, като в САЩ има най-много - 107

Към момента Комисията е определила 307 места за гласуване в предстоящия референдум в общо 47 държави, каза Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), по време на редовния брифинг на Комисията, съобщи “Фокус”.

"През изминалата седмица основният ангажимент на ЦИК беше формирането на съставите на ОИК. Трябваше да бъдат назначени 265 комисии, които започнаха работа на 5 септември. Независимо от това ЦИК с оглед на сроковете прие и допълнителни принципи и решения, свързани с провеждането на изборите за кметове и разбира се, за националният референдум", посочи той.

По думите му, решението за определянето на местата, в които ще се проведе референдум в чужбина, е важно. "Изборният кодекс формира три условия. Това са автоматични сецкии, т.е. местата в които при предходни избори е имало повече от сто избиратели. Въз основа на това ЦИК определи в 47 държави 307 места за гласуване.

Броят на секциите в тези държави ще бъде допълнително обявен. Към момента са постъпили 344 заявления, като в САЩ има най-много - 107. Разбира се, образуването на секциите извън старната зависи още от едно условие - режимът, който може приемащата държава да разреши за създаването на секции. При 40 заявления може да бъде открита секция. Тази информация постоянно се обменя между МвНР и ЦИК", каза той.