Руски контингент вече провежда военни операции в Сирия

Свят

10-09-2015, 12:39

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Наблюдатели: готви се авиобаза до Латакия

Руски части участват във военни операции в подкрепа на силите на президента Башар Асад в Сирия, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на източници от Ливан, запознати с военната и политическа ситуация в Сирия, пожелали анонимност. Един от тях е обяснил, че става дума за силно ограничен руски контингент.


Американски официални представители съобщиха, че Русия е изпратила в Сирия два десантни кораба и допълнителни самолети, както и че е разположила малък брой морски пехотинци.


Американците продължават да твърдят, че намеренията на руснаците не са ясни, пише медиапул. бг. Според един от тях случващото се прилича на подготовка на авиационна база близо до големия пристанищен град Латакия, който е бастион на Башар Асад. Не се изключва възможността Русия да използва базата за въздушни операции.


Москва потвърди, че има руски експерти в Сирия, но отказва да коментира колко и какво точно е военното й присъствие в страната. Смята, че сирийското правителство трябва да бъде включено в глобалната борба срещу "Ислямска държава", докато Вашингтон и държави от региона виждат президента Башар Асад като част от проблема, припомня Ройтерс.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че съобщенията за засилване на руската военна активност в Сирия са причина за тревога.
"Обезпокоен съм от съобщенията за увеличаване на руското военно присъствие в Сирия", заяви Столтенберг пред репортери при посещение в Прага. "Това няма да допринесе за уреждане на конфликта", каза той.
"Мисля, че е важно да бъдат подкрепени всички усилия за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия", заяви Столтенберг.


Външният министър на Германия предупреди от своя страна Русия да не засилва военната си намеса в Сирия. Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че сделката с Иран за ограничаване на ядрената му програма, както и нови инициативи на ООН предлагат отправна точка за политическо решение на сирийския конфликт.


Британският външен министър Филип Хамънд добави, че конфликтът в Сирия няма да бъде уреден, ако Русия и Иран не използват влиянието си върху сирийския президент Башар Асад, за да помогнат за постигане на политическо решение.
Хамънд каза, че всяко решение трябва да е политическо, а не военно, но призна, че Великобритания не може да направи това да се случи, като "разговаря любезно" с различните играчи в Сирия.


"По същество това ще трябва да бъде решение, взето от спонсорите на ключовите играчи в Сирия, и по-конкретно Иран и Русия да решат да упражнят контрол върху режима на Асад - да се покаже ясно, че трябва да има промяна", каза той пред парламентарната комисия по външни работи.
"Те могат да го направят, могат да се обадят по телефона. Русия и Иран могат да обсъдят нещата, да се обадят по телефона на Дамаск утре и да променят бъдещето на тази ситуация", заяви Хамънд.


Той също така каза, че Великобритания, която многократно призовава за оттеглянето на Асад, може да е готова да се съгласи той да остане за преходен период, ако това ще помогне за уреждане на кризата.
"Ние не казваме, че на първия ден Асад и всичките му приближени трябва да си вървят", заяви Хамънд.