Владимир Кузюткин гостува на Казанлък Волей Багира

Той е при "розите" по покана на президента на клуба

Бившият селекционер на женските волейболни националки на България – световноизвестният руски специалист Владимир Кузюткин гостува на представителния женски тим на „Казанлък Волей – Багира“, който от няколко дни започнаха високопланинска лятна подготовка на Белмекен. Именитият 67-годишен треньор, който изведе националия отбор на Русия до световната шампионска титла през 2010 година, се качи при „розите“ по покана на президента на клуба Васил Аргиров и изпълнителния директор Деко Григоров.

Много е вероятно Кузюткин да консултира за няколко дни новия старши треньор казанлъчанки Десислав Величкова и екипа й, преди да се прибере обратно в Русия, но клубните шефове засега се въздържат от коментар по темата. Дали руснакът ще бъде привлечен официално като консултант, ще се решава допълнително, казаха от клуба.

В момента руският спец е свободен от ангажименти, след като договорът му с Българската федерация по волейбол изтече след Световното първенство в Италия през миналата година.

Иначе визитката на Владимир Кузюткин впечатляваща: Роден е през 1947 год. във Волгоград, бивш състезател в Първа лига на шампионата на СССР. Завърша Държавния институт за физическа култура във Волгоград, където после е преподавател и създава волейболен отбор „Мотор“, като успява да го изкачи до Суперлигата на страната.  Майстор на спорта по волейбол в Русия, през 2011 година получава званието Заслужил треньор на Русия. В треньорската си кариера освен в Руесия е работил и в Турция (1989-1999) с женски отбори. 4 пъти е печелил турския шампионат с различни тимове, има сребро и бронз. 2 пъти е определян за най-добрия чуждестранен треньор в Турция.  От 2000 до 2003 година е старши треньор на 3 мъжки отбора. С "Белогорие", става шампион на Русия, след това поема Нефтяник (Ярослав) и Самотлор. След това отново се връща към женския волейбол. През 2009 година е избран за старши треньор на националния отбор на Русия. Още същата година печели сребърен медал в Гран При, като отборът му губи финала от Бразилия. През следващата година (2010) извежда „Сборная” до първото място без допусната загуба на финалите (11 победи в 11 мача) на Световния шампионат в Япония. В отбора блестят звездите Екатерина Гамова, Любов Соколова, Мария Борисенко. След Световното напуска националния тим и поема Динамо Москва. През 2011/2012 година е треньор на Омичкa.  Руският специалист замени у нас италианеца Марчело Абонданца на поста старши треньор на националния ни женски отбор и изкара, но след Световното в Италия през миналата година напусна. Характерно за треньорската му работа е, че навсякъде създава силни колективи, обединен около една идея. Атмосферата, в която работи винаги е много позитивна, според състезателки работили с него.

Иначе представителния женски тим на „Казанлък Волей – Багира“ ще изкара 3 седмица на  планинския си лагер в Балкана.  По време на престоя си на Белмекен, момичетата на старши треньора Десислава Величкова наблягат повече на общо-физическата подготовка и на тренировките за сила, обем и издръжливост. Поне веднъж в седмицата, така за по-голямо натоварване, 43-годишната специалистка смята да емва състезателките си на по-дълги преходи с височинни изкачвания на местни върхове.  Волейболистките на „Казанлък Волей – Багира“ иначе могат да се похвалят с големи удобства на Националната спортна база на Белмекен, където на настанени. Там те ползват отлична леглова база, много добра кухня, съвременен фитнес и възстановетелен център с покрит басейн.

Условията тренировки и възстановяване са отлични, разкриха от отбора.

На планинската база има и малка тренировъчна зала, на която казанлъчанки „работят“ и с топка и провеждат ежедневно тактически занимания.

За обиграване на тима Величкова е предвидила и серия от двустранни контролни игри.