Ченгета под прикритие в държавните ведомства

Общество

10-09-2015, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В парламента, съда и МО няма да има агенти

Ченгетата под прикритие ще могат да разследват освен тежки умишлени престъпления и фалшиви фирми, както и нарушения в държавните институции, защитавайки националната сигурност,пише в. "Монитор". Правомощията на полицаите са разписани в нова Наредба за определяне на реда за получаване на съдействие и организиране на прикриването на служители на МВР, която вчера правителството прие.
Ченгетата под прикритие ще трябва да проникват в обкръжението на заподозрени престъпници
и да събират информация за замисляни, подготвяни или извършвани тежки умишлени престъпления. Те ще работят при доказана „оперативна необходимост”, а за маскировка ще ползват фалшиви лични документи и специално създадени за целта юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества. Те ще се водят на работа в
тайна дирекция на МВР
Задачите им ще се поставят и разписват със заповед на министъра на вътрешните работи, а за да се прекрати мисията им също ще е нужен парафът му.
Под прикритие обаче няма да може да се работи в органите на законодателната и съдебната власт, в Конституционния съд, в администрациите на НС, президента и МО, в армията, в службите за сигурност и за обществен ред, както и в организациите, регистрирани по Закона за политическите партии.
След отпадане на нуждата от използването на прикритие всички документи за него ще бъдат унищожавани, като преди това ще бъдат класифицирани като държавна тайна. Всички разходи по поддържането на фирмите и НПО-та ще са за сметка на бюджета на МВР.