Иран и Гърция отвориха въздушното си пространство за руски транспорт

Свят

09-09-2015, 16:44

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Доставяме военна техника на Сирия законно, обяви Москва

Иран и Гърция са разрешили преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през въздушното им пространство, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на руските посолства в Техеран и Атина.


"Към днешна дата в руското посолство в Иран са получени разрешения за всички искани прелитания на руски самолети за доставка на хуманитарна помощ за Сирия", заяви в телефонно интервю за Интерфакс пресаташето на руското посолство в Техеран Максим Суслов, цитиран от БТА.


Гърция е разрешила преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия още на 31 август, съобщи руското посолство в Атина, цитирано от агенция ТАСС.
"Разрешението за прелитане на самолетите бе получено на 31 август и оформено в нота на гръцкото външно министерство", съобщи пресслужбата на посолството.


Гърция отрече да има проблеми с Русия относно евентуална забрана за полети над нейна територия на руски военни самолети с дестинация Сирия, предаде агенция Франс прес.
"Не е изразявано никакво недоволство, не е правен никакъв негативен коментар", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Константинос Кутрас.


Преди дни в гръцките медии се появи информация, че Русия е поискала от Гърция разрешение за преминаване през въздушното й пространство на самолети с хуманитарна помощ и дипломатически персонал за Сирия от 1 до 24 септември 2015 г. В събота посолството на САЩ в Атина се обърнало към гръцкото външно министерство с молба да отхвърли искането на Москва.


Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия, след като България закри своето въздушно пространство за руски самолети с такива товари. Това обяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
"Руското външно министерство вече отбеляза, че съществуват алтернативни маршрути за доставката на хуманитарна помощ, които ще бъдат използвани", каза Песков.


По-рано днес за това съобщи заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков. "Разбира се, че ще бъдат намерени алтернативни маршрути", каза той, без да уточни над какви страни ще прелитат руските самолети с хуманитарна помощ.


"Съжалявам, че под натиск от Вашингтон, а явно и под натиск от Брюксел, където са централите на НАТО и ЕС, някои страни се отклоняват от изпълняването на това, което бих нарекъл техен международен дълг, а именно: предоставяне на въздушни коридори за преминаване на самолети, занимаващи се с решаване на хуманитарни задачи", подчертал Рябков.


По думите му цялата международна общност е наясно в каква хуманитарна ситуация се намира Сирия, какви страдания и жертви понася сирийският народ. "Да се пречи в тази ситуация на практически действия за подобряването й, проявявайки при това декларативна "загриженост" на думи е лицемерие", заявил той.


Същевременно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Москва доставя военна техника на Сирия в пълно съответствие с международното право, предаде ТАСС. "Ние никога не сме криели военно-техническото сътрудничество със Сирия и отдавна доставяме на Сирия въоръжение и военна техника. Правим това в съответствие със сключените договори и в пълно съответствие с международното право", каза тя.