Декларация на БСП прогони десни от пленарна зала

Политика

09-09-2015, 13:52

Снимка:

©НС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Датата девети септември сблъска диаметрални позиции в парламента

Декларация на БСП за 9 септември 1944 изгони част от десните от пленарна зала.

9 септември символизира приносът на българската съпротива срещу фашизма, обяви Янаки Стоилов. Точно на днешния ден комисията по правни въпроси в Народното събрание ще разглежда промените в Наказателния кодекс за заклеймяване на комунизма.


Днес на поредния 9 септември е добре да си припомни какво загуби мнозинството български граждани, изтъкна Стоилов. Хората трябваше да забравят, че всеки може да има дом, работа, достъпно здравеопазване и образование, заяви той, подчертавайки какво са донесли промените.


По време на социализма сме били сред първите 30 държави по икономически растеж, а сега сме на последно място в ЕС. През последните години на прехода се постигна значителен ръст на безработни и на милионери, заяви Янаки Стоилов.


Не бива да забравяме 9 септември, за да не преживяваме нови трагедии, категоричен е той.
Реална е опасността в днешна Европа да възкръснат старите демони, предупреди червеният депутат.
По мнението му етнорелигиозните конфликти са основен проблем за ЕС. Арабската пролет родила много страдания и много бежанци и сега сме свидетели на засилване на ксенофобските настроения в общността.


ЕС и НАТО трябва да решат ще воюват ли решително срещу Ислямска държава или ще водят виртуална война с Русия, подчерта той. Днес ЕС може да бъде променен с промени, а не като се критикуват неговите критици, предупреди Стоилов.


От Реформаторския блок реагираха веднага. Днес почитаме 71 години от една мрачна историческа дата, обясни Радан Кънев.


По думите му, отминало е едно мрачно столетие на политическо насилие. Това столетие взе десетки хиляди жертви български граждани, подчерта Кънев.
Днес ние отново свеждаме глава на тази дата и се прекланяме пред жетвите, изтъкна тъмносиният лидер и заяви, че се противопоставя на диктатурата, тъй като комунистическият режим ни е откъснал от нормалните ценности.


300 000 били изгонени така, както сега бежанците бягат от арабските страни, в които има войни. Комунистическият режим нанесъл тежки рани, които и до днес не били зараснали. Радан Кънев настоя за покаяние и прошка.