Иван Петков: Първата ни цел на световното в Пуерто Рико е да излезем от групата

Имаме отбор изграден от страхотни момичета

Националният отбор за девойки старша възраст (U20) замина днес за участие на Световното първенство в Пуерто Рико.
Първоначално не бе ясно дали тимът ще участва, след като не успя да премине квалификациите, но след като домакинството на Мондиала бе поето от Пуерто Рико след отказа на Кипър, българските момичета се класираха според ранкинга си. Тези неясноти не дадоха голяма възможност за по-сериозна подготовка, но все пак младите волейболистки завършиха на второ място на Балканското първенство в Сърбия.
Ето какво каза селекционерът на тима Иван Петков за BGvolleyball.com преди заминаването на отбора днес на летище София.

- Броени дни преди началото на Световното, какви са целите?
- Първата ни цел е да излезнем от групата и да заемем едно от първите две места, които дават право да продължим в първата осмица. Нека мислим първо за тази цел. Като крайно класиране не мога да коментирам, все пак това е световно първенство, където отиват най-добрите. Нашата амбиция е да играем добър волейбол и да се развиваме като състезатели. А с едно добро класиране тези състезателки ще имат добро самочувствие пред себе си за добра кариера. От гледна точка на треньорския екип искаме отборът да е амбициран да постигне нещо сериозно. Така мога да конкретизирам целите ни.

- Това световно първенство първоначално трябваше да се проведе в Кипър, но в последствие домакините се отказаха и Пуерто Рико прие домакинството, което пък отвори вратите на България. Ще окаже ли влияние по-кратката подготовка, която проведохте?
- При всички случаи ще окаже влияние, но гледаме да се абстрахираме. Както виждате никъде не съм се оправдавал с този факт, а и пред момичетата не си позволявам да го коментирам. Даваме си сметка, разбира се, че малкото време за подготовка не ни дава шанс да отиграваме много неща, но не искам да ги коментираме тези работи. В момента трябва да мислим позитивно и да отдадем заслуженото на амбициите на този отбор, който е изграден от страхотни момичета. Те са мотивирани да постигнат нещо и, дай Боже, да се случи. Всичко, което не сме свършили като работа, ще се опитаме да компенсираме със страхотна амбиция и невероятен отборен дух.

- Който показаха и на Балканското първенство в Сърбия.
- Да, там играха наистина като голям колектив, което за нас като треньори е страхотно. Дано това се запази и в Пуерто Рико.

- За старт предстои мач срещу домакините - добре или зле е като програма?
- Не знам, изводите нека ги правим накрая. Всеки един мач, който ни се появи, трябва да го изиграем. Трябва да се справяме с всеки противник. Дали срещу домакините или срещу някой друг отбор - все трябва да се играе.

- Само два дни ще имате за аклиматизация преди началото на Световното на пуерториканска земя ..
- Трудно ще бъде, но на световно първенство не е лесно. Ще се опитаме да подготвим момичетата по най-добрия начин и когато излезнат на терена, да се чувстват добре. И да няма ситуация, в която да се оправдаме с аклиматизацията. Дано не се стига дотам.