Соломон Паси: Искането на коридор от Русия е част от пропагандната война

Политика

09-09-2015, 08:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според него България трябва да се готви за много повече имигранти "10, 20, даже 40 хиляди".

Искането на въздушен коридор за хуманитарен конвой на Русия за Сирия е част от пропагандната война на Русия, заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви.

Големият въпрос е защо й е на Русия точно този коридор при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море), както и воден път през Черно море.

"Този коридор има една единствена цел - да бъде отказан. Това е част пропагандната война на Русия да покаже "колко е лошо НАТО", за да откаже път за един хуманитарен конвой... Никаква логистическа стойност няма този коридор."

Вчера България отказа да пропусне два руски самолета с хуманитарна помощ за режима на Башар Асад. Отказахме руското искане да използват нашето въздушно пространство поради сериозни опасения за естеството на товара на борда на самолетите, каза говорителка на МВнР пред "Ройтерс".

Тя уточнява, че решението е било взето "през последните няколко дни", защото "имахме достатъчно информация, която предизвика сериозните ни съмнения, и това е поводът за отказа".

Заместник-председателят на Държавната Дума на Руската федерация Николай Левичев определи решението на България като неприятелски ход, на който ще бъде намерен адекватен отговор.

Според Паси е нямало натиск от страна на САЩ или НАТО за отказване на разрешението за използването на българското въздушно пространство и добави, че действията на правителството едва ли ще имат сериозни последствия.

Паси напомни, че Русия има силни военни връзки със Сирия, както и военна база в страната.

"Западът има нужда от Русия и иска да работи с Русия по много въпроси, но сътрудничеството е въпрос на доверие", добави той.

В коментар за бежанската криза, Паси заяви, че напливът към Европа няма да спре в близките десет години. Според него България трябва да се готви за много повече имигранти "10, 20, даже 40 хиляди".