Да говорим за градове и хора, вместо за пари и бетон

Политика

08-09-2015, 14:33

Снимка:

©Надежда Чипева

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Призова вицепремиер Дончев в дискусия за еврофондовете и ОП "Региони в растеж"

В пълна сила за новата ОПРР ще действа формулата пари срещу реформа. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете, ОП Региони в растеж", предаде репортер на БГНЕС.


"Днес се очаква да си говорим за милиарди, бетон, асфалт, ще се опитам да променя центъра на дискусията, защото много искам да си говорим за градовете и хората. От резултатите от старата ОП "Регионално развитие" са засегнати повече от две трети от българите. В българските общини са влезли милиарди, благодарение на тази програма. Бяха направени инвестиции, които преди 5 години бяха немислими, научихме се да мислим за рехабилитация на асфалта, нови сложни съоръжения", каза Дончев.


"Преди години живеехме с дежурното оправдание и обяснение, че няма пари, което беше факт, това ни донесе травматична обсесия и се притеснявам, че в много от случаите планираме инвестициите като хора, които нямат пари, това е проблем и пречи на иновационните решения, решенията със замах и интелигентните решения", посочи той.


Според Дончев ни трябват умни инвестиции, които променят градовете. "Нуждите винаги ще са по-големи от бюджета, точно за това ни трябват умни инвестиции. В навечерието на местните избори не ни трябва мислене на счетоводител, трябват ни визионери - тези, които познават сърцето и душата на града си, които могат да направят с ограничени ресурси тази инвестиция, която ще издържи във времето. Трябва да се научим да мислим стратегически, ако правим днес 2 км улица, трябва да мислим за следващите 10 км, ако днес ремонтираме тротоар, трябва да мислим не за плочките, а за краката, които ще ходят по него и най-вече къде отиват", отбеляза вицепремиерът.


Той изтъкна, че днес конкуренцията е борба за повече публични или частни инвестиции, за качествен човешки ресурс. "Призовавам всички да мислят не за табелата, плочката или уличната лампа, а да съобразяват всичко, което правя с голямата общност, която живее или ще живее в населеното място", добави Томислав Дончев.