Готов е онлайн регистърът на туристическите атракции у нас

Политика

08-09-2015, 14:06

Снимка:

©БТА

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Включени са 3300 обекта, само 14 общини все още не участват в начинанието

Министерството на туризма създаде онлайн регистър на туристическите атракции, който е достъпен на сайта на министерството. Цената на проекта е 5 хил. лв. без ДДС. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти.


Целта на регистъра е да упътва потребителите как да достигнат до съответните туристически обекти, къде могат да отседнат в общината, където се намират те, както и обща информация за самото място. В самия регистър има и търсачка, която може да предложи на туристите, например всички крепости или музеи в страната.


В регистъра са включени 3300 туристически обекта. Информацията за тях е постъпила от съответните общини. От всички 265 общини само 14 не са подали информация, но в същото време пък за регистрираните тя непрекъснато се допълва. Повечето от включените обекти са публична държавна собственост, но има и такива с неизяснен статут - те са общо 1800.


По тях също се работи, като ще се прецени по кои да се започне работа приоритетно. Те могат да получат и еврофинансиране за развитие. От регистъра става ясно и има ли входни такси, като идеята е всички обекти да бъдат развити от съответните общини и таксите, които се събират да влизат обратно в самите тях.


За целта в общините ще бъдат проведени обучения на хората, занимаващи се с тази дейност. В регистъра може да се получи и основна информация за обекта, включително и чрез връзка с Уикипедия и с Google. За популяризирането им ще бъде направена и стратегия за тяхното управление. Това е следващата стъпка, обеща Ангелкова.