България трябва да приеме 2172 бежанци

Политика

08-09-2015, 08:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новият план на ЕК разпределя 160 000 мигранти

Според новите бежански квоти, които Европейската комисия (ЕК) ще представи в сряда, България трябва да приеме 2172 от общо 160 000 души за всички страни от ЕС. Тази бройка включва 572-те бежанци, предложени през май, плюс още 1600 сега, предаде Ройтерс, като се позова на европейски източник.

 Преди четири месеца ЕК предложи на страните от ЕС да приемат 40 хиляди бежанци, настанени към този момент в Италия и Гърция, за да бъде облекчено бремето на тези две държави. На фона на нарасналия мигрантски приток ЕК предвижда сега в Европейския съюз да бъдат разселени още 120 000 бежанци, намиращи се в Италия, Гърция и Унгария, или общо 160 000 души.

 Според статия, публикувана вчера във френския в. “Монд”, България трябва да приеме 1500 от новите 120 000 бежанци, настанени в момента в Италия, Гърция и Унгария.

 Ако тази бройка се потвърди тя ще е по-висока от първите планове на ЕК от май, които в крайна сметка не бяха приети.

Тогава Европейската комисия предложи България да приеме 788 имигранти, включително сирийци и еритрейци, приети в Италия (343) и Гърция (229), а също и 216 бежанци, пристигнали в други държави по света, или общо 1004 души.

 Според новите предложения, България трябва да приеме 2-ма бежанци на 10 000 души от населението. По този показател тя е на едно от последните места заедно с Румъния, Полша, Литва и Кипър.

 Европейската комисия ще предложи на Германия и на Франция да приемат съответно 31 443 и 24 031 бежанци, за да облекчат трите най-тежко засегнати от миграционната криза европейски страни Италия, Гърция и Унгария, съобщи европейски източник, цитиран от АФП.

 Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че Франция ще приеме 24 000 бежанци през следващите две години. Еврокомисията и нейният председател Жан-Клод Юнкер ще предложат в сряда пред Европейския парламент формула за разпределяне на 120 000 бежанци през следващите две години за уреждане на проблема с притока на мигранти. Това е допълнение към преразпределението на 40 000 мигранти, обявено през май, което обаче се отнасясамо за Италия и Гърция. Европейската комисия смята да посочи Турция и Западните Балкани в списъка с “безопасни” страни. Молбите за убежище на техните граждани ще бъдат разглеждани по кратка процедура, за да може повечето от тях да бъдат по-бързо депортирани, каза източник от ЕС, цитиран от Ройтерс.

 Междувременно говорителят на Европейската комисия Наташа Берто съобщи, че бежанците, пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария, които ще бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да имат право да пътуват  в шенгенското пространство. От всички тях ще бъдат взимани отпечатъци и ще им бъдат издавани документи.

 Тези документи ще им дават единствено право на пребиваване в приемащата държава и някои социални придобивки, но не и право на пътуване. Дали разселените нарушат тези правила, ще бъде установявано при проверки от полицията.

 Идеята на ЕК за въвеждането на постоянен механизъм за разселването на бежанци в ЕС подлежи на одобрение с квалифицирано мнозинство от европейските министри, уточни говорителят.

 Такова мнозинство в Съвета на ЕС се осигурява с гласовете на 55 процента от държавите от ЕС или с гласуване със “за” от 16 от общо 28 държави. Другият начин за постигане на квалифицирано мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на от цялото население на Общността.

 Германия “ще се промени” от масивния приток на мигранти, заяви вчера канцлерката Ангела Меркел. Тя обеща да работи, за да може промените да бъдат положителни, и каза, че според нея това е възможно, предаде АФП.

 Говорейки за “емоционално разтърсващия уикенд”, когато в Германия пристигнаха около 20 000 бежанци, в голямата си част дошли от Сирия, канцлерката изрази задоволството си, че “Германия е станала страна, с която хората свързват надеждите си. Това е много ценно, ако погледнем историята си”.