Русия строи огромна военна база в Сирия

Свят

08-09-2015, 07:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това е поредният знак за нарастващата намеса на Путин в региона

Руският президент Владимир Путин е наредил изграждането на огромна военновъздушна база в Сирия, което е поредният знак за нарастващата му намеса в региона, съобщи в. “Дейли експрес”. Базата ще бъде ползвана от руски части за нападения срещу “Ислямска държава”, в опит да се запази режимът на сирийския президент Башар Асад.

Източници от министерството на отбраната на САЩ казаха, че Русия е разположила кула за контрол на въздушния трафик, както и бързо сглобяеми жилища, които побират 1000 души до летище, обслужващо пристанищния град Латакия. Путин е дал цялата си подкрепа на Асад, който се явява един от ключовите му съюзници, твърди изданието. По-рано бяха показани снимки на руски войници, които се сражават с джихадистите в Сирия, както и руски изтребител, летящ над страната.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд разпореди подготовка за въздушни удари срещу “Ислямска държава” в Сирия. Той обяви на пресконференция, че Франция започва разузнавателни полети.

“Имаме доказателства, че бойци на “Ислямска държава” от Сирия готвят атаки срещу редица страни, сред които и Франция”, каза Оланд. Той обаче изключи възможността за изпращане на сухопътни войски в Сирия.