Безмитен внос на лекари и IT-та, минималната им заплата 2700 лв.

Най-доброто от печата

08-09-2015, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всяка година работодатели и синдикати договарят в кои професии трябват чужденци

Наредба, която да дава възможност за по-бързо издаване на работна виза на специалисти извън ЕС, подготвят вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова. Правителството трябва да я приеме до края на септември и да започне да се прилага от началото на следващата година.

С преференции ще се ползват професии, в които у нас няма достатъчно работна ръка и завършващите университети българи не стигат да запълнят липсата, предвижда първоначалният вариант на текстовете, научи в. “24 часа”.

Задължително условие е вносните работници да са с висше образование и да получават от поканилата ги фирма заплата, три пъти по-голяма от средната за предходните 12 месеца. В момента това означава, че заплатите на внесените по бърза писта работници трябва да са около 2700 лв. Освен това работодателят, който си внася работници по този начин, ще трябва да им предложи поне 1-годишен трудов договор.

За кои професии ще важи бързата писта, ще се договаря всяка година между работодателите и синдикатите, предвижда още проектът, който са подготвили Калфин и Бъчварова.

Реално бързата писта ще спестява около месец на работодателите спрямо условията по европейската синя карта. На фирмите няма да се налага да доказват пред Агенцията по заетостта, че са направили опити първо да наемат български работници и са обявявали конкурси, на които не са се явили специалисти. Те ще могат направо да поискат от МВР да издаде документи за пребиваване и работа въз основа на сключения договор с чуждия работник.

Около 80 са висококвалифицираните специалисти от страни извън ЕС у нас, показват данните на правителството. Това е четворно увеличение - в предишни години синя карта са ползвали по 20 работници.