„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Мисия

07-09-2015, 13:02

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стартира акцията в областта, проверени са 94 учебни и 81 детски заведения

Започва акцията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя”, информираха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Инициативата се провежда традиционно в началото на новата учебна година. От полицията вече са създали необходимата организация за осигуряване на реда и безопасността на малчуганите, като това е съгласувано с директорите на учебните и детските заведения. “Взети са предвид допълнителни мерки за физическа защита, начини на охрана и пропускателен режим, недопускане на посегателства при откриването и по време на учебната година. Актуализирани са начините за бърза връзка между ръководствата на училищата, обслужващите частни охранителни фирми и районните управления”, съобщи главен инспектор Йосиф Павлов, началник сектор “Охрана на обществения ред и териториална полиция” в ОД на МВР.
Той посочи, че са направени проверки в 94 учебни и 81 детски заведения. Те са извършени съвместно със служители на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Най- честите пропуски са липсата на сигнално охранителна техника, видеонаблюдение и физическа охрана. Констатирани са още увредени оградни съоръжения и недостатъчно осветление в района на няколко учебни заведения, има изтрити пешеходни пътеки и липсващи пътни знаци, не са монтирани или са увредени хоризонталните препятствия, ограничаващи скоростта.
Поради тази причина са съставени и изпратени 46 уведомителни писма до отговорните институции. Главен инспектор Йосиф Павлов информира, че вече е създадена организация за провеждане на специализирани операции в района на питейни, увеселителни заведения и търговски обекти, за които има данни, че се посещават от малолетни и непълнолетни. “Това се извършва с оглед осъществяване на контрол по Закона за закрила на детето и по- специално предотвратяване продажбата на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни”, обясни той.
По време на първия учебен ден и в дните след него ще се регулира трафика на автомобили и пешеходци с цел безопасното пресичане на децата и техните придружители. При констатиране на неправилно предвижване на малчугани, полицаи ще ги извеждат от пътното платно и ще им дават указания за безопасно пресичане. Съвместно с Регионалния инспекторат по образованието ще бъдат изготвени графици за изнасяне на беседи с ученици от началния курс, които целят разясняване проблемите на пътната безопасност и опазване живота и здравето на подрастващите. Срещите ще се проведат до 30 октомври, както и в периода 11 април- 20 май 2016 год.
Ще бъдат проведени срещи и с ученици от 5 до 12 клас, където ще се акцентира върху проблемите за притежание и употреба на наркотици, вредата от алкохола, опасностите, които крие интернет, трафик на хора, принудителна проституция.
По отношение на пътните инциденти с деца, статистиката показва, че от началото на годината няма убити малчугани в следствие на катастрофи. Ранените са 8, спрямо 9 за същия период на миналата година, информира главен инспектор Атанас Атанасов, началник сектор “Пътна полиция”. Той посочи, че на сайта на Областната дирекция на МВР предстои да бъдат качени мерки за безопасност и препоръки към родителите.