Калфин поиска по-голям контрол върху прокуратурата

Политика

07-09-2015, 10:25

Снимка:

©Надежда Чипева

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обяви се за повече обществен натиск в работата на всяка институция

Трябва да има по-голям контрол върху прокуратурата и тя да се отчита пред Народното събрание, обяви в понеделник в коментар за съдебната реформа вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) пред Нова телевизия. През миналата седмица АБВ изненадващо оттегли подкрепата си от конституционните промени, което ще отложи работата върху съдебната реформа за след местните избори.


АБВ обяви, че не желае Народното събрание да обсъжда промените преди да е ясна санкцията на Конституционния съд. Лидерът на АБВ Георги Първанов критикува и баланса на силите в бъдещата прокурорска колегия. Там парламентът ще излъчи шестима членове, колкото ще имат и представителите на прокуратурата. Според АБВ това издава желание за политическо овладяване на държавното обвинение.


Сега обаче техният вицепремиер се обяви за по-голям контрол върху прокуратурата, за което настояват и от Реформаторския блок.


Въпреки това Ивайло Калфин се солидаризира със своите колеги от АБВ по повод отхвърлянето на проекта за закон за борба с корупцията по върховете на властта. Вицепремиерът смята, че няма нужда от създаването на нов орган, който да се занимава с корупцията в политическите сили и властта, тъй като това можело да се върши и от съществуващите институции.


Законът предвиждаше създаването на Антикорупционно бюро, което да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата. Бюрото трябваше да започне работа от началото на 2016 година, което вече няма как да се случи. Законопроектът ще бъде внесен за ново обсъждане едва през декември.


"В антикорупционния закон има неща, които са недопустими за една демократична държава. Хората ще се страхуват още повече да подават сигнали... Имаме достатъчно институции, които да се борят с корупцията и не е нужно да създадем поредния орган, който е едноличен, политически и има дълъг мандат", каза Ивайло Калфин по повод предвидената възможност да се подават анонимни сигнали за корупция срещу политици и магистрати.


Според него това щяло да бъде един "репресивен закон", който щял да намали подаването на сигнали за корупция. Калфин допълни, че в момента липсва достатъчно контрол и обществен натиск върху работата на всяка една институция.