Арестуваха кмета на Букурещ

Свят

07-09-2015, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той бил част от група, която искала подкупи от компании

Кметът на Букурещ Сорин Опреску е арестуван тази нощ от Националната дирекция за борба с корупцията за подкуп. Това съобщава Romania Insider. Прокурорите са поискали от съда да одобри 30-дневен арест за Опреску.

Според Националната дирекция за борба с корупцията Сорин Опреску е бил част от много добре организирана група в рамките на публичната администрация, която искала компании да й плащат подкупи, за да получат обществени поръчки от различни органи, подчинени на кметството в Букурещ. Групата действала между 2013 и 2015 година.

Компаниите, които подписвали договори с местните власти, можели да запазят за себе си само една трета от печалбата от тези договори (30-33 %). Останалата част от печалбата отивала за групата, която функционирала в рамките на кметството. Самият Сорин Опреску получавал 10 % от печалбата.

В замяна членовете на групата помагали на компаниите да печелят обществени поръчки, като дърпали конците в различни институции.

Твърди се, че кметът вчера е получил подкуп от 25 000 евро от четирима души. Те са подали сигнал до прокурорите. Късно снощи Опреску е бил разпитан, а след това задържан за 24 часа.

63-годишният Сорин Опреску е кмет на Букурещ от 2008 година. Той е избран като независим, силно подкрепен от Социалдемократическата партия, чиито член е бил преди това. През 2012 г. е преизбран.

Той е един от най-влиятелните политици в Румъния.

По-рано тази година, един от най-близките съветници на Опреску също е бил арестуван за подкуп.