ЕС ще поеме охраната на всички външни граници

Свят

07-09-2015, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще бъде утвърден списък с "безопасните държави", откъдето няма да се приемат кандидати за бежански статут

В ЕС ще бъде създадена "мощна силова структура", отговаряща за охраната на всички външни граници на съюза, съобщи в събота британският в. "Индипендънт", като се позова на свои източници в Брюксел. Тя ще следи да не проникват на територията на ЕС лица, които търсят по-добър живот като икономически имигранти.

Предложението ще бъде обсъдено на Съветите на ЕС по външната политика и правосъдието в средата на месеца. Тогава ще бъде утвърден и списъкът с "безопасните държави", откъдето няма да се приемат кандидати за бежански статут. Това ще бъдат всички страни от Балканите, Пакистан, Бангладеш, Сенегал и много африкански държави.

Базираната във Варшава агенция за сигурността на външните граници на ЕС Фронтекс отговаря само за координация на дейността на националните гранични служби. Нейните пълномощия или ще бъдат разширени, или тя ще бъде трансформирана в нова служба, която ще има право да експулсира икономическите имигранти, както и да преразпределя в държавите от ЕС бежанците, получили статут след регистрация.