Депутати чистят МВР и отбраната от пенсионери

Най-доброто от печата

07-09-2015, 05:50

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Така щели да се спестят разходи за заплати

Закон, който да позволи веднъж вече пенсионирани военни и полицаи да бъдат освободени от цивилната администрация на министерствата на отбраната и вътрешните работи, предложила група депутати от всички управляващи партии, пише "24 часа".

Предложението е за поправка в закона за държавния служител, която да позволява униформени да се освобождават с едномесечно предизвестие, ако са назначени, след като са упражнили правото си на пенсия. В момента законът позволява това единствено за хора, които са пенсионери от масовата трета категория, но не и за пенсионираните по-рано военни и полицаи. Това ще помогне за уволнението на пенсионирани полковници, назначени след пенсия. Според вносителите промяната се прави, за да може да се оптимизират администрациите на МВР и МО и да се спестят разходи за заплати. Наскоро финансовият министър Владислав Горанов обяви, че МО и МВР няма да имат достатъчно пари за заплати до края на годината. Според данни от пролетта на тази година само в МО работят 70-80 пенсионирани офицери.

В подкрепа на законовите промени за освобождаване на вече пенсионирани полковници се обявява и социалният министър Ивайло Калфин, става ясно от негово становище по депутатския проект до социалната комисия на парламента. С проекта се изравняват възможностите за освобождаване на всички “работещи пенсионери” в страната, пише в становището си вицепремиерът.

В същото време пенсионираните военни получиха правото да остават на служба в армията с последните промени в Кодекса за социално осигуряване.