Пътят на бежанците през България най-скъп

Най-доброто от печата

07-09-2015, 05:37

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цената е толкова висока заради пропускането на регистрация в България

Между 5000 и 8000 евро може да струва пътят на сирийците от Турция до Австрия през България, ако трафикантът успее да ги прекара с кола или камион, без да бъдат хванати от властите в страните по пътя.
Влизането в Гърция от Турция струва до 1200 евро, след което те не трябва да плащат на трафиканти до Австрия. Това разказаха пред „Труд“ няколко бежанци от Сирия, които вече живеят в Германия и Холандия. Те са запознати с тарифите, защото техни приятели и роднини в момента са на път.
Цената е толкова висока заради пропускането на регистрация в България, която се прави от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Според регламента „Дъблин“ бежанците трябва да останат в първата страна, в която са регистрирани и са дали отпечатъци от пръсти. Сирийците, преминали през България, обаче се страхуват да не бъдат върнати у нас.
Стандартното влизане пеша в България от Турция струва около 600 евро. За минаването на границата със Сърбия се плаща около 800 евро, а от там до Унгария още 200-300. В последните дни от Унгария в Австрия са влезли над 10 000 бежанци на път за Германия. Според източниците ни в момента трафикът е пренасочен към Гърция, за което сирийците плащат между 800 и 1200 евро. През последния месец Гърция организираше безплатен транспорт на мигрантите от островите си до Македония. Оттам те продължаваха почти безпрепятствено до Унгария през Сърбия.
Преди седмица полицията в Солун задържа българин за трафик на имигранти с камион, в който бяха намерени 103 души, от които 19 са деца. Всеки от тях бе платил по 2000 евро. Дни по-рано камион с труповете на 71 мигранти бе изоставен на магистрала в Унгария близо до Австрия, за което бяха задържани 4 българи и афганистанец. Властите не знаят какъв е мащабът на този бизнес в България, но миналата седмица полицията задържа повече от 130 незаконно пребиваващи у нас в хостели и квартири в София. В подобни квартири бежанците изчакват с дни и седмици, докато се организира пътуването им към Западна Европа.