Септември е най-горещият от 100 години

Региони

06-09-2015, 08:00

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Bulgaria.utre.b

Всичко от Автора

Рекорди са регистрирани в Плевен, Хасково и Пловдив.

Първата седмица на септември се очертава като най-гореща от 100 г. насам, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

В Хасково например в петък е отбелязан температурен рекорд - 35, 6 градуса, при най-високо постижение досега 34 градуса в далечната 1945 г. Рекорди са регистрирани и в Плевен и Пловдив.

От днес обаче горещините си отиват. Започва сериозно понижение на температурите, като най-напред ще захладнее в Западна и Северна България.

Дневните температури ще паднат средно с около 9-10 градуса. И ако в петък и събота на някои места те са били рекордно високи - в София например 34,5, а в Ловеч почти 40, то днес ще се сринат до 25-26 градуса.

Неделното захлаждане обаче няма да е съпроводено със сериозни валежи, каза Матев.

Ще превали и прегърми само на отделни места в Източна България. Възможни са и градушки, но те едва ли ще представляват заплаха за ламарините на колите, коментира синоптикът.

Вятърът ще се усили и в Дунавската равнина ще достига до 60-70 км/ч.
В понеделник хладният въздух ще обхване цялата страна, като максималните дневни температури ще са между 23 и 29 градуса.

Във вторник и сряда утрините ще са дори студени - по високите западни полета ще е не повече от 8-10 градуса, а на морския бряг - 15-18. Над южните райони ще се създадат условия за валежи.

В четвъртък времето ще остане без промяна. Привечер от запад-югозапад ще се заоблачи и първоначално в южните райони ще завали.
В петък и събота ще вали почти в цялата страна, като очакванията за по-сериозен дъжд са главно за Западна България.

Ще бъде и по-хладно, като максималните температури няма да надвишават 19-25 градуса.

В неделя обаче ще започне трайно подобрение на времето, сутрините ще са по-топли, а дневните температури ще отбележат стабилизиране.

Първият учебен ден - 15 септември, се очертава топъл и приятен, без дъждовни изненади, коментира Матев.