ООН натиска Европа за 200 000 бежанци

Свят

05-09-2015, 08:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕС: Приемаме до 120 000 души спешно, на квотен принцип

ООН натиска Европа да приеме на своя територия 200 000 бежанци, които да бъдат разпределени между страните членки на ЕС чрез задължителни квоти. Това заяви вчера Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, пише в "Монитор". Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес. В същото време от Брюксел неофициално съобщиха, че Европейската комисия е взела решение да предложи на страните - членки на ЕС, да се съгласят спешно да разпределят помежду си 120 хиляди бежанци, предаде АФП, като се позовава на свой анонимен източник. Страните трябва да направят това без да се преминава през обичайните парламентарни процедури, за да споделят помежду си бремето на тежката имиграционна криза.
“Доколкото парламентарните механизми могат да работят много бавно и предвид крайно изострената ситуация в Италия, Унгария и Гърция, ще бъде препоръчано спешно да бъдат разпределени в страните на ЕС още 120 хиляди мигранти”, твърди източникът на АФП.
От ООН настояват обаче лицата с уважителни причини да искат закрила трябва да бъдат включвани впоследствие в масова програма за установяване на новото място със задължителното участие на всички членки на ЕС. По съвсем предварителни оценки капацитетът за такова съдействие вероятно ще трябва да нарасне на около 200 хиляди души, посочи Гутериш.
Европа посреща днес най-големия приток на бежанци от десетилетия, посочи той. “Ситуацията изисква масови съвместни усилия, невъзможни обаче при днешния фрагментарен подход” от страна на ЕС, предупреди висшият служител от ООН. Над 300 000 души са прекосили Средиземно море от началото на годината, а повече от 2600 са загинали по време на пътешествието сочат данни на Вър­хов­ния комисариат.
“Щом пристигнат на бреговете и по границите на Европа, те продължават нататък всред хаос”, алармира Гутериш и осъди недостойното отношение към тези хора. Случаят е “преди всичко бежанска криза, а не само миграционен феномен”, защото повечето пристигащи в Гърция идват от конфликтни страни като Сирия, Ирак и Афганистан, отбеляза той.
Според него, единственият начин проблемът да получи решение изисква разработването на “обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие”, предвиждаща “спешни и смели мерки за стабилизиране на ситуацията”.
“ЕС трябва да е готов - със съгласието и подкрепата на засегнатите правителства, по-специално на Гърция и Унгария, а и на Италия - да осигури възможности” за приемане и спешно регистриране на пристигащите, каза Гутериш. Той напомни, че мигрантите, които нямат основание да останат в Европа, трябва да бъдат изпращани обратно в родината им.
Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че притокът на мигранти в Европа е безкраен и ако Европейският съюз не защити границите си, ще пристигнат милиони. “Исти­ната е, че сме заплашени от масов приток на хора и ако сега говорим за стотици хиляди, идната година ще говорим за милиони и краят не се вижда”, каза Орбан за общественото радио на Унгария.
Много скоро техният брой ще нарасне до няколко милиона, до десетки милиони. Ние сме длъжни да осигурим надеждна физическа защита на границата. Ние не трябва да пускаме всеки в Европа, защото това ще бъде край на Европа, каза Орбан.
Според унгарския премиер има опасност в един момент европейците да се окажат малцинство на собствения си континент. Той призова европейските лидери да покажат сила и да защитят границите.
Орбан заяви, че не иска голям брой мюсюлмани да дойдат в Унгария. На нас не ни харестват последиците от това у нас да дойдат голям брой мюсюлмани, добави той и припомни, че Унгария има исторически опит в тази насока, визирайки 150-годишната история на отоманско управление по време на 16 и на 17 век. За струпаните на будапещенската гара мигранти Виктор Орбан каза, че повечето, които не искат да бъдат регистрирани в Унгария,
желаят да заминат в Германия
Но Унгария не може да ги пропусне, тъй като Австрия може да затвори границата си. “Ако Германия им издаде визи, ще ги пуснем”, каза той. Смята се, че 3000 мигранти са се разположили извън гара Келети в Будапеща от дни наред. Условията там се влошават сериозно въпреки усилията на доброволци да раздават храна, лекарства и дезинфектанти на мигрантите.
От 15 септември унгарските военни ще помагат за охраната на границата според законите, които предстои да бъдат одобрени от парламента на Унгария, поясни още премиерът. Орбан предупреди, че Унгария ще изгради ограда по границата с Хърватия, ако потокът от мигранти се насочи от там.