МО пак се върна на варианта друга държава да пази небето ни

Най-доброто от печата

05-09-2015, 08:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министерството преговаря с Полша, Италия, Гърция и Румъния

Военният министър Николай Ненчев е потърсил подкрепа от коалиционните си партньори вчера за промени в Закона за отбраната, които ще дадат възможност на друга държава да пази небето ни. Това съобщи самият той след заседание на Съвета на коалицията.

Ще бъде променен текстът, в който е записано, че охраната на въздушното пространство на България се осъществява от българската армия. "Това е нещо, което е изключително важно за нас, за въоръжените сили, нещо, което се насърчава от партньорите ни в НАТО, нещо, което ще ни улесни, а ще ни спести средства", заяви Ненчев. Интерес вече са проявили от Полша, Италия, Гърция и Румъния. България има подписани споразумения с изпълняване на "Ер полисинг" с Гърция и Румъния, което позволява техни изтребители да летят в българското въздушно пространство.

За първи път военният министър сподели идеята си за съвместна охрана на небето ни в интервю за "Сега" в края на април, като заяви, че се проучва опитът на балтийските републики, чието небе се пази от страна от алианса. "Доколкото разбрах, таксата е около 5 млн. евро годишно за охрана на въздушното пространство на трите държави", заяви тогава той. Два месеца по-късно министърът внесе предложение в Министерския съвет, с което поиска мандат да води преговори с други страни - членки на НАТО, за съвместна охрана на въздушното ни пространство от средата на 2016 г.

Дали е получил такъв мандат на заседанието на кабинета на 1 юли, не стана ясно, тъй като тогава Ненчев обяви, че са му разрешили да преговаря за нови изтребители. Малко по-късно се разбра, че премиерът Бойко Борисов се ядосал много на предложението да поискаме съвместна охрана на небето ни с друга членка от НАТО. Затова е наредил да се реши въпросът с ремонта на МиГ-29. Така миналата седмица се стигна до подписването на споразумение с Полша до края на 2016 г. да бъдат ремонтирани двигателите на 6 изтребителя.

След вчерашното изказване обаче става ясно, че все пак са проведени разговори с други държави и Ненчев е получил мандат за това. Разговорите за това се водили и в сряда на срещите на министрите на отбраната от ЕС.

 КОНТРА

"На срещата ни на върха в Уелс миналата есен всички 28 държави решихме да инвестираме повече в отбраната, защото нашата свобода не се получава безплатно. Когато се увеличава напрежението, е редно да се увеличат и инвестициите в отбрана. Зная, че това е трудно. Зная, че повечето политици искат да харчат повече пари за здравеопазване, образование и инфраструктура вместо за отбрана. Но трябва да направим така, че да имаме силна отбрана", заяви Столтенберг пред БНТ вчера, напомняйки, че очаква увеличен бюджет за отбрана в България догодина. Борисов обаче няколко пъти е заявявал, че пред покупката на нови изтребители са му по-важни здравеопазването и пенсиите.