Частните училища отказват да свалят таксите въпреки държавната субсидия

Най-доброто от печата

05-09-2015, 08:12

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgriautre

Всичко от Автора

Изучават и майчиния си език в избираемата подготовка

Крайно неприемливо е решението на депутатите от четвъртък 20% от учениците в частните училища да се обучават безплатно. Това каза председателят на асоциацията на частните училища Милка Славчева, цитирана от в. "24 часа". Директорите ще бъдат принудени да вдигнат таксите с 400 лв., а това може да доведе до отлив на децата от частните училища. Другият вариант е просто да не се включат в системата за държавното финансиране, коментира тя.

“С това решение се нарушава философията на закона. А тя е да се уреди законово принципът

парите следват ученика, независимо къде учат децата. В случая изпълнението на този принцип се поставя под условие”, допълни Славчева. Обучението на дете в частно училище годишно струва около 8000 лв. 80% от родителите ще ги платят. 20% обаче ще получат само по 1400 лв. по държавния стандарт. Кой ще плати остатъка от 6600 лв. за тези, които са безплатно, пита шефката на асоциацията.

Тя обясни, че обучението в частните училища е целодневно, има наеми, осветление, обзавеждане, ремонти, храна, екскурзии, извънкласни дейности, медицинско обслужване. Всичко това е калкулирано в таксата от 8000 лв.

Дадохме възможност на частните училища в техните правилници да уредят условията за прием, коментира депутатът от Реформаторския блок Бойка Маринска. Тя припомни, че частните училища преди няколко месеца обявиха, че ще намалят таксите, ако получат държавно финансиране. С тези 20% няма да се наложи да вдигат таксите на останалите ученици, в най-лошия случай ще ги задържат на това ниво, допълни Маринска. Трябвало единствено да си окрупнят паралелките и групите. Не можело учител да получава заплата и да работи с 5 деца. В държавните училища учителите работят с 26 деца.

“Те ще се включат в системата на държавното финансиране, като преструктурират вътрешната си организация. Искаме да вкараме някакъв социален елемент, защото публични средства, когато влизат в частни институции, е нормално държавата да въведе някакъв регулаторен механизъм и социален елемент”, каза още депутатката.

“Частните училища бяха поели ангажимент към родителите да намалят размера на таксата си с размера на субсидията, която ще се получи за всяко дете. При положение че 20% от децата трябва да учат безплатно, някой трябва да поеме остатъка от техните такси. Този някой са родителите. В такъв случай, вместо да ги намалим, трябва да ги увеличим. За нас обаче това е невъзможно, защото по-рано сме казали друго. Това е един кух популистки закон, който няма

да работи за никого”, коментира Валентина Денчева, директор на частното училище “Веда”.

Според директора на частната езикова гимназия “Проф. Иван Апостолов” Кръстьо Муховски това е “безумие”.

“Моите класове са по 14 деца. При тези 20% трябва да плащат 11. И какво? Трябва да им завиша таксите, за да плащат на останалите трима. Всяка държава милее за образованието си, само България не. Така се дискриминират децата”, каза още Муховски.

След като парламентът реши, че държавата ще финансира и частните училища и забавачки, от БСП оцениха, че “това е първият пирон, който беше забит в тялото на образованието” и то е “застрашено”.

Червеният депутат Стоян Мирчев дори заподозря, че 20-те процента ученици, които ще бъдат освободени от такси, ще се окажат точно децата на учителите в частните училища.

Изцяло новият образователен закон се гледа на второ четене в пленарната зала от сряда.

Българският език остава задължителен в училищата, освен в тези за интензивно изучаване на чужд език или работещи по стандарти на друга държава-членка на ЕС. Учениците, за които българският език не е майчин, могат да изучават и майчиния си език в избираемата подготовка.

Това решиха депутатите в петък.

Те отхвърлиха предложението на Лютви Местан майчиният език да бъде задължителен за децата от малцинствата с поне 4 часа седмично. Не може да се говори в съвременен законопроект, че българските граждани нямат право на идентичност да изучават майчиния език, каза зам.-шефката на парламентарната комисия по образование Мариана Георгиева.

На среща с шефовете на регионалните инспекторати в Камчия министърът на образованието проф. Тодор Танев каза да се разгледа възможността за въвеждане на стриктно изплащане на т.нар. средства “парите следват ученика” не на годишна база, а поетапно (месечно или на друг период) след проверка в училището за реално записани ученици. Министърът благодари за усилията на началниците на инспекторатите за изкореняване на порочната практика “фиктивно записани ученици”, или т.нар. мъртви души. В резултат на тях по предварителни данни образователната система би разполагала с резерв от над 20 млн. лв. за усвояване.

Министър Танев щял да обсъди с колеги от МВР, Министерството на правосъдието и съответните комисии от парламента как да бъде криминализирано деянието “фиктивно записан ученик”. Бележник + карта вече 35 ст., няма ЕГН. В новия бележник, както и в личната карта на учениците вече няма ЕГН. Това се направи, за да няма злоупотреби с личните данни на децата, обясни шефката на печатница “Образование и наука” Анастасия Бонева. Бележникът вече е отпечатан в тираж 670 000 и е пуснат в търговската мрежа.

Цената на комплекта (бележник и лична карта) е увеличена от 20 на 35 стотинки.

Причината за поскъпването е това, че корицата вече е направена от ламинат, за да не се цапа и да не се налага допълнителна обложка, обясни Анастасия Бонева. Добавена е и холограма за защита. Ученическата книжка е задължителна за всички ученици от 2-и до 12-и клас на общообразователните училища и за всички класове на професионалните училища, припомниха от министерството на образованието. Тя се носи винаги в училище и се представя при изпитване или при поискване от учителите, класния ръководител или директора. В началото на учебната година ученикът попълва първата и следващите втора и трета страница, поднася я за подпис на родителя и я предава на класния ръководител. В бележника са описани правата и задълженията на ученика. 64 841 първолаци влизат в клас 64 841 първокласници ще влязат в класните стаи през новата учебна година. Това показват предварителните данни на министерството на образованието. Точната бройка ще е ясна през октомври, след като се обработи информацията от училищата. Първокласниците са по-малко в сравнение с миналата година.

Сред новостите през учебната 2015/2016 година са преработените учебници по “Човекът и природата и “Човекът и обществото” за 4-и клас, както и буквара. В периода от 2011 до 2014 г. пък са преработени учебниците зот 3-и до 7-и клас, както и учебниците по история и цивилизация и по география и икономика за гимназиалния етап.

След като бъде приет законът за предучилищното и училищното образование, ще бъде разработен държавен образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, както и нови учебни програми. Това ще доведе до написването на нови учебници, обясниха от министерството на образованието.