Русия раздразнена от новооткритите центрове на НАТО

Свят

04-09-2015, 16:03

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Подхранвала се атмосфера на конфронтация, твърди представителят й в Алианса

Решението на НАТО да открие командни центрове в шест източноевропейски страни подхранва атмосферата на конфронтация с Русия и противоречи на европейските интереси относно сигурността.


Това обяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, цитиран от руски медии ден, след като в София президентът Плевнелиев и зам. шефът на НАТО Апатурай откриха подобен щабен център.


"Този ход, част от текущите мерки на НАТО за засилване на своя източен фланг, ще подхрани изкуствено създаден климат на конфронтация с Русия. Това е в противоречие с истинските интереси на европейската и регионалната сигурност, които могат да бъдат гарантирани само на равнопоставена и колективна основа", посочва Грушко в профила в Туитър на руската мисия в НАТО.


Според руския пратеник в НАТО са взели връх сили, които се опитват да "задържат" Русия.
"Това е задънена улица, водеща до увеличаване на напрежението в сценарий, подобен на този от Студената война", уточнил Грушко.


Отношенията между Русия и НАТО се влошиха заради кризата в Украйна. От миналата година Алиансът засилва военното си присъствие в страните от Източна Европа, които граничат с Русия, обвинявайки Москва, че се меси във вътрешните работи на Украйна.


Русия многократно е отричала обвиненията и изразява загриженост от засилването на НАТО по западната граница на страната, подчертавайки, че този ход може да доведе до дестабилизация в региона.