Ограничават създаването на нови болници

Общество

04-09-2015, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Директорите на регионалните каси ще сключват договор само с толкова лечебни заведения, колкото са определени в националната карта

Депутатите решиха да сложат край на роенето на болници, които веднага се закачват за финансиране от НЗОК, пише в. "Труд". Това гласят поправки от Закона за лечебните заведения, които бяха гласувани вчера на второ четене в здравната комисия с 13 гласа „за“ и 6 - „против“ (на опозицията), а бяха внесени от здравния министър д-р Петър Москов чрез МС.
Същото предложение внесоха депутати от ГЕРБ, начело с председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. И то бе подкрепено с 13 гласа „за“, а шестима (от опозицията) се въздържаха. До пленарната зала ще стигне и идеята на доц. Георги Кючуков (от АБВ, който е зам.-шеф на комисията) нови лечебни заведения да се включват в НЗК след оценка на потребностите на населението, описани в нея по области.
„Няма държава в ЕС, в която дирекция в министерството или комисия да не преценява всяка година дали се налага отварянето на нови болници. Това е начинът на регулация в подредения и цивилизован свят, само в джунглата не е така“, аргументира се д-р Москов защо предлага важната промяна. Според една от последните обявени здравни карти от времето на управлението на ГЕРБ през 2011 г., повече от нужния брой легла има в София, Пловдив, Плевен, Враца и Стара Загора. На въпрос на „Труд“ дали в тези райони вече няма да се разкриват нови лечебни заведения, вчера д-р Москов отговори: „Ако става дума за инвазивни кардиологии - да, няма да се отварят. Но ако някой иска да направи детска болница в София е добре дошъл“.
Още през май министърът заяви, че ако се приемат промените, догодина НЗОК ще работи с 50 болници по-малко. Пред „Труд“ вчера той посочи, че не може да каже с колко ще намалеят, защото това щяло да реши комисията, която ще изработи картата.
Друга важна гласувана поправка бе, че в областите, в които болничните легла са повече от потребностите, определени в НЗК, директорите на регионалните каси ще сключват договори с лечебни заведения или техни обединения, избрани по критерии и ред, определени с наредба на МС. Първоначалният вариант бе наредбата да се изготви от здравния министър, но за да е с по-голяма тежест, бе прехвърлена на правителството. Целта е пари от НЗОК да получават болниците, от които има нужда населението в района, а не всяка, която е отворила врати там.
„НЗОК в момента все едно е ученически автобус, който кара със 120 км/ч и е без спирачки. Тази промяна дава спирачката, иначе автобусът ще се блъсне“, защити реформите Семир Абу Мелих (ГЕРБ).
А опозицията от ДПС определи рестрикциите, гласувани вчера, като командно-административен метод, който ограничава лечебната дейност, защото в момента има монопол на НЗОК. Нямало да е така, ако съществували повече каси.