Бившият шеф на ДАНС Писанчев става консул в Солун

Политика

03-09-2015, 16:51

Снимка:

fakti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Активизираме сътрудничеството с Гърция заради миграционните потоци

Бившият шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев става консул в Солун.

По този начин Писанчев тръгва по стъпките на първия шеф на агенцията Петко Сертов, който след напускането на службата също става консул в Солун.

"Това не е прецедент и хора, които имат необходимите познания, държавата е инвестирала в тях, не е прецедент нито е проблем да вземат подобни длъжности". Така външният министър Даниел Митов коментира новия пост на Писанчев.

По думите му, сложната обстановка в нашата съседка Гърция налагала по всякакъв начин да засилим сътрудничеството по отношение на миграционните потоци.

"Аз смятам, че г-н Писанчев може да бъде полезен в тази област", убеден е първият ни дипломат.

Според него нямало нищо притеснително, че решението за назначението на Владимир Писанчев е взето на закрито заседание на Министерския съвет, защото дипломатическите назначения се вземали така или иначе на закрити заседания.

На въпрос дали Владимир Писанчев има необходимите качества, за да поеме мисията ни в Солун, Митов посочи, че решенията за посланици и генерални консули се взимат на закрити заседания, което е започнало да става практика.

Даниел Митов присъства днес на церемонията по активирането в България на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО.