Министър Митов чака обяснения от посланика ни в Русия

Политика

03-09-2015, 15:04

Снимка:

cross.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Интервю на Бойко Коцев прерасна в политически въпрос и взриви мрежата

Министърът на външните работи Даниел Митов е поискал обяснения от посланика ни в Русия във връзка с негово изказване, съобщи БТА.

Пред журналисти, Митов каза, че още снощи е поискал обяснения от Бойко Коцев. "Когато ги получа, тогава мога да коментирам повече", добави министърът.

Изказването на Бойко Коцев, което предизвика коментарите:

България се надява на реализирането на съвместен с Русия проект за създаването на газов хъб на българска територия. Това е заявил за РИА Новости посланикът на България в Русия Бойко Коцев, цитиран от Агенция Фокус.

През юни руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че България е предложила на Русия създаването на газов хъб. Посланик Коцев е потвърдил пред РИА Новости, че преговорите по този проект продължават.

"Нека дадем на експертите от България и Русия възможността да си свършат работата. Аз съм оптимист и съм убеден, че ще се споразумеем за всичко", е заявил Коцев.

Посланикът допълнил, че България иска да развива сътрудничество с Русия и в други области.

Трябва да бъдат положени всички усилия за отменяне на санкциите срещу Русия, подобни мерки не са нужни на никого, твърди още Коцев пред руската медия.

"Убеден съм, че сега трябва да бъдат положени всички усилия, за да постигнем възможно най-бързо положителни резултати и санкциите да бъдат отменени. Санкциите са патологични за международните отношения. Те не са нужни на никого", е заявил посланикът.

Според него България търпи големи загуби заради въведените срещу Русия санкции и руските контрасанкции.

"Това ни нанася големи щети. Българските власти често са говорили за това. Санкциите обаче не са самоцел, те нямат за цел да накажат Русия, а да бъде постигнато мирно решение за Югоизточна Украйна, да бъдат прекратени убийствата на хора и да се защити техният живот", посочил е още посланикът, цитиран и от "Сега".