БСП: Антикорупционното бюро ще е рекетьорски инструмент на правителството

Политика

03-09-2015, 11:34

Снимка:

©Канал 3

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

ПФ, ДПС и АБВ също няма да подкрепят закона "Кунева" на първо четене

Антикорупционният закон дава единствено политически контрол. Това заяви по време на обсъждането на Законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности на първо четене, лидерът на БСП Михаил Миков. БСП няма да подкрепи закона, внесен от Меглена Кунева, тъй като нямал сериозни аргументи и не е бил предложен след сериозен анализ.


"Чрез едноличния характер на този орган (Бюрото за борба с корупцията, приемник на КПУКИ и Центъра за противодействие към МС - бел. ред.) се създава рекет. Този орган ще бъде политически, рекетьорски инструмент на мнозинството и правителството. Смятате ли, че това ще помогне за борбата с корупцията, а няма да е поредното мъртво родено изобретение в опит да покажем на европейските си партньори, че искаме да се борим с корупцията”, запита Михаил Миков.


Според него този закон е ясно признание за неспособност за прилагане на законите по отношение на борба с корупцията и за намиране на път за усъвършенстване на законодателството в този сектор. От своя страна Методи Андреев от ГЕРБ обвини депутатите от БСП, че нямат чиста съвест и затова не искат да се води борба с корупцията. Андреев заяви още, че този закон е един от малкото закони, по който не бива депутатите да се разделят на управляващи и опозиция, защото корупцията застрашава националната сигурност.


"Този закон има кусури, затова е предвидено да има второ четене, но всички заедно трябва да поведем битка с корупцията. Ако не поведем такава битка, означава, че осигуряваме незаконни доходи на хора по високите етажи на властта. Този закон трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат към корупцията”, заяви Андреев.


Въпреки това той отчете, че остава проблемът кой ще е директор на Бюрото за борба с корупцията, тъй като той трябва да бъде политически независим и да се избира от парламента. От ПФ, ДПС и АБВ обясниха, че също няма да подкрепят закона на първо четене. Валентин Николов от ПФ заяви, че се дават много правомощия на директора на Бюрото за борба с корупцията, но няма критерий за това кой може да стане директор.


Той заключи, че законопроектът има нужда от много поправки, а анонимните сигнали, заложени в този закон са сериозна бомба. От своя страна Мустафа Карадайъ от ДПС обясни, че партията му няма да подкрепи закона на първо четене, защото дава инструмент за политическо изнудване. "С него се легитимира моделът "Филип Златанов”. Целият орган ще бъде инструмент за разрешаване на тясно партийни интереси, за притискане и отстраняване на неудобните. Не може да подкрепим нещо, което урежда анонимни сигнали, това би било ежедневен лов на вещици”, добави Мустафа Карадайъ. От АБВ изразиха позиция, че законът може да се справи с предизвикателствата на деня, но не и в дълбочина.