МВР излови през август 2400 шофьори без книжки

Най-доброто от печата

03-09-2015, 06:14

Снимка:

в."Монитор"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Криминализират гонките, обмислят 15 дни арест за участие в състезания

Само за месец са хванати близо 2400 шофьори без книжки. Това каза вчера по време на блицконтрола в парламента министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя уточни, че тези данни са само за август. Общо установените нарушения са над 46 000 отново за този период. От тях близо 20 000 са фишове. Пияните шофьори са над 1400. Голяма част от нарушенията са станали в малки населени места, само за две седмици в такива райони са установени близо 200 нарушения. Агресивните шофьори са над 700 само за 10 дни. А сигналите за гонки са около 160, уточни Бъчварова.
Преди дни стана ясно, че цивилни полицаи и младежи ще донасят в МВР за незаконни гонки. Целта е окончателно да бъде сложен край на среднощните състезания между мощни автомобили.
Вече се обсъжда и възможността автомобилното хулиганство да бъде вписано като престъпление в Наказателния кодекс. Има и предложения участниците в нерегламентирани състезания да бъдат наказвани веднага с до 15 денонощия арест.
Освен това от МВР обявиха намерението си полицаи да влизат в трафика с мотори и автомобили, за да респектират и да извеждат нарушители от движението.
По последни данни на МВР от началото на годината при над 4700 тежки пътни катастрофи са загинали 443 души, а повече от 5950 са били ранени.
„Наистина политиката по ограничаване на пътнотранспортни произшествия е основен приоритет. Констатирахме, че липсата на систематична последователна политика е най-същественият фактор за тежката пътнотранспортна обстановка. В хода на последващото обществено обсъждане могат да бъдат включени представители на местната власт”, заяви Бъчварова. По думите й трябват комплексни мерки и последователен контрол на пътя за всички участници в движението.
„Нарушенията на пешеходци са 263, на велосипедисти - 24 в последните 2 седмици на август. В малките населени места нарушенията са 1928. Това досега не е било регистрирано”, каза още Румяна Бъчварова.