Минималните осигуровки се вдигат със 7.8% за 956 хил. заети

Портфейл

03-09-2015, 05:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Увеличението на праговете в строителството ще бъде над 10%

Рекорден среден ръст на минималните осигурителни прагове за последните години са договорили синдикатите и работодателите, пише в. "Сега". Средно със 7.8 на сто ще се увеличи минималната база за осигуряване на 956 хил. заети. Те работят в 39 икономически дейности. Това означава, че остават повече от половината - 46 - сектора с още над 1 млн. заети, които все още са без споразумение. Това съобщиха от Българската стопанска камара.

Заради зациклилите през лятото преговори социалното министерство даде още една седмица (до 10 септември) на социалните партньори да постигнат споразумение. Министър Ивайло Калфин все още отказва да каже дали ще наложи административен ръст в секторите без споразумение. Миналата година средният ръст бе малко над 4% и той бе разпрострян навсякъде.

Най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти - 18.1%. Там минималните прагове се увеличават средно с повече от 100 лв. Това е един от секторите, в които заетите се осигуряват на сравнително високи суми - според данните на БСК за реалните осигурителни доходи към април средният доход е бил 872 лв. В този сектор дори и персоналът без квалификация се осигурява средно върху 465 лв., с което не могат да се похвалят другите браншове.

Сериозен ръст е договорен и при пощенските и куриерските дейности - 17.6%. Въпреки това обаче там средният праг догодина ще бъде едва 427.60 лв., съобщават от стопанската камара. В сектора работят около 18 600 души, а реалният им осигурителен доход през април е 607 лв. Над 10 на сто е увеличението за производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство. В строителството например праговете се движат от 780 лв. за ръководните позиции до 420 лв. за нискоквалифицирания персонал. Това е тенденция за повечето сектори - за работниците без образование минималният праг се вдига до очакваната за догодина минимална заплата - 420 лв.

От БСК посочват, че засега не се очаква постигане на съгласие между социалните партньори за осигуровките на заетите в производството на безалкохолни напитки. От тяхната асоциация разпространиха становище, в което настояват за нулев ръст на осигурителните прагове.