Ясна е причината за гафа с правителствения "Фалкон"

Общество

01-09-2015, 12:52

Снимка:

novinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Повреден заключващ механизъм на колесник констатираха от Авиоотряд 28

Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината за принудителното кацане на правителствения самолет "Фалкон", преди два дни във Варна.

Това установиха инженерите от Авиоотряд 28, след като вчера извършиха необходимите проверки и тестове на самолета. Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника, уточниха от транспортното министерство.

От Авиоотряд 28 вече са информирали швейцарската компания и завода производител, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета. Предстои правителственият "Фалкон" да бъде ремонтиран и след извършването на всички необходими тестове да бъде пуснат в експлоатация.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще запознае министър-председателя със състоянието на самолета, както и ще бъде направена техническа и финансова оценка за използването му при изпълнение на държавни задачи.

На 30 август нова авария сполетя правителствения "Фалкон". Премиерът Бойко Борисов не успя да излети от летището във Варна.

"Фалкон"-ът, който преди месеци даде сериозна повреда, отново показа проблем - трите колесника не се затвориха след излитането на машината. Според Ивайло Московски, явно проблемът е в електрониката на самолета, останал след последния ремонт.

Екипажът на правителствения авиоотряд изчакал горивото да изгори и върнал обратно "Фалкон"-а на Летище Варна. Машината е кръжала във въздуха около 15 минути, след което Фалконът кацна успешно на летището. Борисов изчака пристигането на правителствения "Еърбъс", с който се прибра в София.

През февруари правителственият самолет заедно с премиера на борда, кацна принудително на Летище София, след като кръжа повече от час над столицата. Тогава "Фалкон"-ът трябваше да откара Борисов на срещата на евролидерите в Брюксел. И тогава причина бе авария в колесника.