Потушен преврат в ИД, разстреляни са над 120 джихадисти

Свят

01-09-2015, 10:02

Снимка:

©Getty Images

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Причините за разкола: борба за власт, влияние, пари

В терористичната групировка "Ислямска държава" е имало опит за преврат, след чието осуетяване са били разстреляни над 120 джихадисти. За това съобщи Саид Мамузани, представител на Демократичната партия на Кюрдистан в иракския град Мосул, цитиран от БГНЕС. "Имало е опит за свалянето от власт на лидера на ИД Абу Бакр ал-Багдади. Превратаджиите са били арестувани, а после екзекутирани. Разстреляни са били 122-ма бойци, включително 18 полеви командири. Масовата екзекуция е станала в стария затвор на юг от Мосул", казва той.


Превратаджиите планирали да завземат провинция Ниневия, да я обявят за независима от "Ислямска държава", а след укрепване на властта си да тръгнат на поход срещу град Рака, обявен за столица на "халифата" на самообявилия се за халиф Абу Бакр ал-Багдади. Заверата е трябвало да стартира в неделя, но два дни преди това няколко от превратаджиите били арестувани и след зверски мъчения разказали всичко.


Мамузани отбелязва, че вътрешният разкол в ИД напоследък е довел до десетки убити при избухнали междуособици сред джихадистите. "Разколът се основава на три неща: борба за власт, борба за влияние, подялбата на пари".